Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ροδιακή


Στη μαύρη λίστα των προμηθευτών

Πηγή Ροδιακή,  Ημερομηνία 2-11-2012
Στη μαύρη λίστα  των προμηθευτών
Στα οκτώ νοσοκομεία της χώρας όπου συμπεριλαμβάνονται στην “μαύρη” λίστα των προμηθευτών, λόγω χρεών, συγκαταλέγεται το νοσοκομείο της Ρόδου!

Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα απ’ ότι είναι, αφού ήδη η λειτουργία του νοσοκομείου βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, όπως παραδέχθηκε και ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Β. Παπανικόλας, σε συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα, με διαπαραταξιακή επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου.

Ήδη υπάρχουν ελλείψεις υλικών στο νοσοκομείο, σε όλες σχεδόν τις κλινικές και καθημερινά αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η επιστολή αγωνίας του προϊσταμένου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που δημοσίευσε στη “Ροδιακή” πριν από μερικές μέρες, όπου παρουσιάζεται με ιδιαίτερα μελανά χρώματα η κατάσταση.

“Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που δεν υπάρχουν ούτε ράμματα για το χειρουργείο”, επεσήμανε αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Βασ. Κινούς.

Τα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται «στο κόκκινο» από πλευράς χρεών προς τους προμηθευτές είναι ο Ευαγγελισμός, το Αττικόν, το Τζάνειο, το Σισμανόγλειο, το Αγία Όλγα στη Νέα Ιωνία και τα γενικά νοσοκομεία Ρόδου, Αλεξανδρούπολης και Καλαμάτας. Σοβαρές, όμως, δυσκολίες στη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν και άλλες μονάδες της χώρας, πλην επί του παρόντος οι διοικήσεις τους αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

Όπως υποστηρίζουν οι προμηθεύτριες εταιρίες, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, οι συνολικές οφειλές αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν ήδη από το 2007. Πιο συγκεκριμένα, δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, πρώην μονάδες του ΙΚΑ και νυν του ΕΟΠΥΥ οφείλουν στους προμηθευτές 140 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-09, 91 εκατ. από το 2010, 240 εκατ. από το 2011 και άλλα 310 εκατ. για τη χρονιά που διανύουμε.

Από αυτά, οι οφειλές του πρώην ΙΚΑ αγγίζουν τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ του ΕΟΠΥΥ τα 26 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρέη βαραίνουν τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Να συμπληρώσουμε πως ο ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός πως χρωστάει λίγα χρήματα προς τους προμηθευτές σε σχέση με τους παρόχους υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα), εντούτοις δεν έχει προβεί σε καμία πληρωμή από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το προεδρείο του Συνδέσμου από το υπουργείο Υγείας, έχει προβλεφθεί κονδύλι για την αποπληρωμή των χρεών του πρώην ΙΚΑ προς παρόχους υγείας και προμηθευτές. Εντούτοις, επειδή στις προθέσεις του υπουργείου είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας να καταβληθούν έχοντας υποστεί «κούρεμα» τουλάχιστον κατά 400 εκατ., οι προμηθευτές φοβούνται πως ούτε και αυτοί θα μπορέσουν να πληρωθούν στο ακέραιο από τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζονται και πως το κούρεμα αυτό «αναγκαστικά» θα μετακυλήσει και στον κλάδο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: