Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΡΟΔΙΑΚΗ


Το νοσοκομείο μας σε βαθύ κώμα

Πηγή Ροδιακή, Αναγνώστηκε 697 φορές, Ημερομηνία 8-11-2012 17:00
Το νοσοκομείο μας σε βαθύ κώμα
Έκθετοι και υπόλογοι έναντι του Δωδεκανησιακού λαού, βρίσκονται για ακόμα μια φορά εκείνοι που επί σειρά ετών επιχειρούν να κρύψουν την τραγωδία της δυσλειτουργίας του νοσοκομείου της Ρόδου κάτω από το χαλί, εφευρίσκοντας διάφορες μεθόδους και δικαιολογίες κάθε φορά και επιρρίπτοντας τις ευθύνες είτε σε εκείνους που αγωνίζονται να το περισώσουν είτε στους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης που προειδοποιούν για τους κινδύνους και αποκαλύπτουν τις απίστευτες καταστάσεις που βιώνει το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Αυτή τη φορά, το ανώτερο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας, δια μέσω κοινωνικών φορέων, έχει βγει στη «ζητιανιά» προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα ασφαλείας, ενώ ολόκληρο πλέον το σύστημα φαίνεται από τις αναφορές των γιατρών, του προσωπικού αλλά και των ίδιων των ασθενών, να ισορροπεί σε εξαιρετικά τεντωμένο σχοινί.

Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή, να τονιστεί ότι ο πρόεδρος των Περιφερειακών Νοσοκομείων του νομού μας κ. Βασίλης Παπανικόλας, απέμεινε μόνος του να «κωπηλατεί» σε ένα σκάφος που κλυδωνίζεται επικίνδυνα, με άμεσο κίνδυνο να προκύψουν περιπέτειες τέτοιες που ούτε στα χειρότερα σενάρια δεν θα μπορούσαν να είχαν υπολογιστεί.

Ποτέ ξανά στην ιστορία της Ρόδου, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα σαν το νέο Νοσοκομείο της Ρόδου, που αποτελούσε σε άλλες εποχές «κόσμημα» για την κοινωνία της Ρόδου, δεν βρέθηκε σε τέτοια δεινή θέση, σε ότι αφορά τα αποθέματα αναλώσιμων υλικών, τα μηχανήματα που μια λειτουργούν και μια βρίσκονται εκτός λειτουργίας και τις αντίστοιχες ελλείψεις που καταγράφονται σε νοσηλευτικό και όχι μόνο προσωπικό.

ΕΡΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο της Ρόδου, είναι ότι τις τελευταίες μέρες, στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία και σε ορισμένα από τα Δημοτικά σχολεία της Ρόδου, κοινωνικοί φορείς κάνουν καθημερινά εκκλήσεις με επιστολές προς τους μαθητές και τους γονείς τους για συνδρομή στο νοσοκομείο της Ρόδου, με αναλώσιμα υλικά, όπως γάντια, ελαστικούς επιδέσμους και σύριγγες.
Το προσωπικό του νοσοκομείου επίσης, που γνωρίζει πολύ καλά τις ελλείψεις που κυριαρχούν κάνει λόγο και για καθημερινό έλλειμμα σε ζάχαρη, κρέας, λάδι και λαχανικά!

ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ
Μέσα σε αυτό το σκηνικό «κατάντιας» για το νοσοκομείο της Ρόδου ο πρόεδρος του Νοσοκομειακού Ιδρύματος κ. Βασίλης Παπανικόλας, διέταξε ΕΔΕ προχθές αργά το απόγευμα, σε βάρος του γνωστού χειρουργού κ. Γιώργου Τριάντου, επειδή ο τελευταίος με αφορμή δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε στο τμήμα ηλεκτρονικής υποστήριξης για τις βιοχημικές αναλύσεις, έκανε προφορική αναφορά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ζητώντας την αναστολή λειτουργίας των ΤΕΠ του χειρουργικού τμήματος.

Σε ανακοίνωσή του πάντως τόσο ο Βασίλης Παπανικόλας, όσο και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Γιάννης Δασκαλάκης, ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία και επισημαίνουν:
«Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Βασίλης Παπανικόλας, ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), ότι η αναφορά η οποία έγινε από τον Συντονιστή Εφημερίας του Χειρουργικού Τομέα σήμερα, ελάχιστα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και υπήρξε αδικαιολόγητη μεγέθυνση ενός τεχνικού προβλήματος το οποίο ήδη αποκαταστάθηκε πλήρως.

Το Νοσοκομείο της Ρόδου, ούτε στιγμή, κατά τη διάρκεια των ωρών που υπήρχε το ηλεκτρονικό πρόβλημα στο αυτόματο πρόγραμμα της εταιρείας λογισμικού με την οποία είναι συνδεδεμένο (όπως και άλλα Νοσοκομεία) δεν έπαψε να προβαίνει σε ασφαλή εκτίμηση και αξιολόγηση των αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, λειτουργώντας με το χειροκίνητο σύστημα, με μικρότερες ταχύτητες και ποσότητες, αλλά με την ίδια ακρίβεια και ασφάλεια, με εκτύπωση μόνο των γενικών εξετάσεων αίματος και χειρόγραφη λήψη όλων των υπολοίπων από την οθόνη του αυτόματου αναλυτή.

Για το λόγο αυτό και έγιναν χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας, χωρίς να παρουσιασθεί το παραμικρό πρόβλημα στην υποστήριξή τους.

Το σύστημα τελικά αποκαταστάθηκε αργά το απόγευμα και το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. συνεχάρη τον Διοικητή για τη διαχείριση του έκτακτου αυτού γεγονότος από τους γιατρούς και το προσωπικό του Εργαστηριακού Τομέα του Νοσοκομείου μας.

Για την αδικαιολόγητη αναστάτωση που προκλήθηκε, ο Διοικητής του Νοσοκομείου θα διατάξει έρευνα για να διευκρινισθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε και αν υπάρξουν ευθύνες, τότε αυτές θα καταλογισθούν στους υπεύθυνους.»

ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Η Λέσχη Lions ΗΛΙΟΥΣΣΑ Ρόδου, συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε να βοηθήσει τις πρώτες βοήθειες του νοσοκομείου μας, το περασμένο Σαββατοκύριακο προσέφερε 600 ράμματα,αξίας 1.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρόεδρος κ. Πένη Βαλάκη, και η γραμματέας κ. Θέκλα Διακογεωργίου, τώρα, στήνεται καραμελλόσπιτο στην συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Ελευθ. Βενιζέλου, την Παρασκευή και το Σάββατο 9 και 10 Νοεμβρίου αντίστοιχα,για να συγκεντρώσει ένα ποσό, το οποίο, πάλι θα διατεθεί ,εξ ολοκλήρου, στις άμεσες ανάγκες του σταθμού πρώτων βοηθειών του Νοσοκομείου.

Σας προσκαλούμε να συνεισφέρετε στην προσπάθειά μας με την παρουσία σας και καλούμε ΟΛΟΥΣ τούς συμπολίτες μας να δώσουν ένα συμβολικό ποσό για να πραγματοποιηθεί αυτός ο ανθρωπιστικός στόχος!

Παρακαλούμε και όλους τους άλλους τοπικούς φορείς (λέσχες, σωματεία και ιδιώτες ακόμα) να μιμηθούν το παράδειγμά μας.

Γράφει : Μιχάλης Μαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια: