Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ ΣΤΗΣ 04/Ο4/2011


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ ΣΤΗΣ 04/Ο4/2011

Οι εφημερίες των νοσοκομείων της περιφέρειας, χαρακτηρίζονται εδώ και καιρό από επικίνδυνους ακροβατισμούς και ερασιτεχνισμούς, που άρχισαν με τα περίφημα «πακέτα εφημέρευσης» και συνεχίστηκαν με την επιβολή ζωνών εφημέρευσης και καθιέρωση πλαφόν πρόσθετων εφημεριών. Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 3918, δίνει τη δυνατότητα αλλαγών στις ζώνες εφημέρευσης με υπουργικές αποφάσεις. Στην περίπτωση του νοσοκομείου μας, η περιγραφείσα αλλοπρόσαλλη κατάσταση το έβαλε σε δυσμένεια όσον αφορά την επιλογή του, από νέους συναδέλφους ιατρούς. Απόδειξη ο μεγάλος αριθμός προκυρήξεων που κατέληξαν άγονες. Μετά από συνεχή προσπάθεια και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Διαθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις", το οποίο κατατέθηκε τελευταία στη Βουλή, προστέθηκε η διάταξη η οποία αναφέρει τα εξής:
"Στη Γ' ζώνη, ανήκουν επίσης νοσοκομεία άγονων ή απομακρυσμένων ή νησιωτικών ή προβληματικών περιοχών, που θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και τα Κέντρα Υγείας των νησιωτικών περιοχών". Η κατάταξη τελικώς του νοσοκομείου μας,στην Γ ζώνη σύμφωνα  με την απόφαση τουΚΕΣΥΠΕ   είναι γεγονός . Έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης και βρίσκεται στα γραφεία των αρμοδίων υπουργών προς υπογραφή. Αυτό θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του και κυρίως θα δώσει κίνητρα σε νέους συναδέλφους να έρθουν να υπηρετήσουν στην απομακρυσμένη παραμεθόριο και νησιωτική περιοχή μας βοηθώντας σημαντικά την παροχή Δημόσιας Υγείας και καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.
 Η έκβαση αυτής της μακράς συνδικαλιστικής μάχης που δώσαμε, αποκτά ευρύτερη πολιτική σημασία αφού αποδεικνύει τη δυναμική των συλλογικών αγώνων να διαφοροποιούν καταστάσεις όπως το ασφυκτικό κλίμα «δημοσιονομικής τρομοκρατίας» και «κοινωνικής μοιρολατρίας» που μεθοδικά προωθείται στη δημόσια ζωή. Βεβαίως, το συνολικό πρόβλημα δεν λύθηκε. Ούτε φυσικά υπήρξε χρονοδιάγραμμα  στο κομβικό θέμα των προσλήψεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού. Όσον αφορά την επίσχεση εργασίας μετά και την αποπληρωμή των επιπλέον εφημεριών των μηνών Οκτωβρίου Νοεμβρίου  την επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης του νεφρολόγου και των υπολοίπων τριών συναδέλφων, καθώς και την δέσμευση από το ΚΕΣΥΠΕ της πρόσληψης άλλων πέντε  γιατρών για το νοσοκομείο Ρόδου συμπεριλαμβανομένου τουθωρακοχειρουργού,στην επόμενη κατανομή προσωπικού από το υπουργείο εσωτερικών, οι νοσοκομειακοί γιατροί  θεωρούν  θετικές τις εξελίξεις και προχωρούν σε   προσωρινή αναστολή για ένα μήνα μέχρι 10 Μαΐου  της επίσχεσης εργασίας   ως ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στους συμπολίτες μας που μας στήριξαν και τους ευχαριστούμε και που δεν έχουν άλλη επιλογή από το σημερινό προβληματικό αλλά αναντικατάστατο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ειδικά στην περιοχή μας όπου υπάρχει αύξηση  προσέλευσης ασθενών  της τάξης του 40%.
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν υλοποιηθούν οι δημόσιες και γραπτές πλέον δεσμεύσεις, η αντίδραση των γιατρών θα είναι κολοσσιαία και φυσικά θα πρέπει να παραιτηθεί όλη η ιεραρχία της υγείας   σαν αναξιόπιστη.
Τέλος διευκρινίζουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας η οποία είναι πάνω από κάθε κομματική σκοπιμότητα. Η Ε.Ι.Ν.Ρόδου ενωμένη είναι ισχυρή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Β.ΚΙΝΟΥΣ                            Π.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: