Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Νέο εμπάργκο των προμηθευτών αναμένεται στα νοσοκομεία την ερχόμενη εβδομάδα

Νέος γύρος προβλημάτων αναμένεται να ξεκινήσει για τα νοσοκομεία την ερχόμενη εβδομάδα. Οι προμηθευτές προχωρούν σε αναστολή των παραδόσεων από τη Δευτέρα 2 Μαΐου έως και την Τετάρτη 4 του μήνα. Τις ημέρες αυτές τα νοσοκομεία δεν θα προμηθεύονται αναλώσιμα υλικά (γάντια, γάζες κλπ), βηματοδότες, αντιδραστήρια και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας κ. Π.Αρναούτης εκτιμά ότι οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 850 εκατομμύρια ευρώ.
«Υπάρχουν οφειλές από το 2004, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, για προϊόντα τα οποία δεν εντάχθηκαν τότε στη ρύθμιση. Αυτή δεν περιελάμβανε ιατρικά μηχανήματα και σέρβις. Από το 2010 μας χρωστούν περίπου 600 εκατομμύρια και έχουμε υπολογίσει άλλα 100 εκατομμύρια από τις αρχές του τρέχοντος έτους» δήλωσε στο Βήμα κ. Αρναούτης.
«Επίσης, υπάρχει μία οφειλή 450 εκατομμυρίων ευρώ [από το 2004 έως το 2009], η οποία παρότι είχε ενταχθεί στη ρύθμιση δεν έχει τακτοποιηθεί, διότι τα νοσοκομεία δεν είχαν ετοιμάσει εγκαίρως τα εντάλματα πληρωμής», σημειώνει.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των προμηθευτών, τα νοσοκομεία που έχουν μεγαλύτερα χρέη είναι τα πανεπιστημιακά, το ΚΑΤ, το Κρατικό της Νίκαιας, ο Ευαγγελισμός, το Κρατικό της Αθήνας και το Ιπποκράτειο της Αθήνας.
«Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το Παπανικολάου, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο, τα πάνε πολύ καλά, αφού έχουν πληρώσει έως και το Σεπτέμβριο του 2010», προσθέτει ο κ. Αρνούτης. Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ζητούν την εξόφληση των παλαιών χρεών (2004 - 2009) και του 2010 χωρίς όμως να γίνει έκπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: