Σε λιτότητα διαρκείας μπαίνει ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα. Οι περικοπές δαπανών θα συνεχιστούν για τουλάχιστον μια δεκαετία, καθώς είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός ενός συστήματος το οποίο λειτουργεί με πολλές στρεβλώσεις.
Αυτό ήταν το πνεύμα της ομιλίας του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή του LSE κ. Ηλία Μόσιαλου, την Πέμπτη, στο 10ο ετήσιο συνέδριο Health world , το οποίο διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό επιμελητήριο και στο οποίο είναι χορηγός επικοινωνίας και το ΙΑΤΡΟΝΕΤ. Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι αν η χώρα δεν μειώσει το χρέος δεν έχει μέλλον και πρόσθεσε ότι ο τομέας της υγείας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του ελέγχου των δαπανών, καθώς απορροφά το 10% του ΑΕΠ.
‘Οι περικοπές θα συνεχιστούν, εκτός αν υπάρξει ευφυής εξοικονόμηση πόρων’, είπε ο κ. Μόσιαλος. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι την περίοδο 2005-2009 οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις στο ΙΚΑ εκτινάχτηκαν από τα 65 εκ. ευρώ στα 168 εκατ.
Σπυρόπουλος
Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ο κ. Σπυρόπουλος χαρακτήρισε αναγκαία τη λειτουργία του Οργανισμού, λέγοντας ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το Ταμείο Παροχής συντάξεων δεν παρέχει και υπηρεσίες υγείας.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Νίκος Μανιαδάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν θα οδηγήσει σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αν δεν συνοδευτεί με σειρά άλλων μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου