Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τεράστιο το κόστος του ′υγειονομικού χάρτη′


Το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, έχει φτάσει το κόστος εκπόνησης του 'υγειονομικού χάρτη' της χώρας, το οποίο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Το ακριβές κόστος δεν είναι ακόμη γνωστό, παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών υπέβαλε πριν από τέσσερις μήνες σχετικό ερώτημα στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας τονίζει ότι ομάδα συνεργατών του πραγματοποίησε έρευνα στο διαδίκτυο και σε αρχεία, προκειμένου να σχηματίσουν μία σχετικά αξιόπιστη εικόνα του κόστους αυτού του έργου. Η χρηματοδότησή του ξεκίνησε το Μάιο του 2009 και δύο χρόνια αργότερα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ.
Στοιχεία
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, το έργο ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια, όταν φτιάχτηκε μία υποτυπώδης υποδομή και δαπανήθηκαν από τις κυβερνήσεις πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το ακριβές ύψος τους δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί σε σημερινές τιμές, πρέπει όμως να αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε εκ νέου το 2009 από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα ΕΣΠΑ και ανατέθηκε εξ ημισείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η ΕΣΔΥ βάσει της αρχικής συμφωνίας έλαβε τρία εκατομμύρια ευρώ και το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε άλλα τρία εκατομμύρια ευρώ.
Η κ. Βαρνάβας σημειώνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδοτήθηκε με 500.000 ευρώ για 'διάχυση της γνώσης', όρος με τον οποίο αποκαλείται η προπαγάνδα στους κύκλους των επικοινωνιολόγων.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν και από την απάντηση της τέως υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή πριν ένα χρόνο. Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα:
'Προχωράμε πρώτα απ’ όλα το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, τον υγειονομικό χάρτη ως διοικητική και συντονιστική υποστήριξη με έναν προϋπολογισμό δαπάνης 3 εκατομμυρίων ευρώ – εδώ το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων έχει τον κύριο ρόλο για να το υλοποιήσει - το σύστημα παραγωγής δεικτών υγειονομικού χάρτη πάλι με προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων στο ΕΣΠΑ όπου είναι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που σας ανέφερα προηγουμένως'. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: