Ριζικές αλλαγές στην οργανωτική διάρθρωση των νοσοκομείων περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ.
Οι πολλαπλές κλινικές που λειτουργούν σήμερα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα θα καταργηθούν και θα ενταχθούν σε ενιαίους τομείς: παθολογικό, χειρουργικό και δύο εργαστηριακούς. Τα μικρά και παλαιά νοσοκομεία θεωρούνται επικίνδυνα και είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν χρήση, όπως να γίνουν Κέντρα Υγείας ή να υπαχθούν σε άλλα, ενώ οι συγχωνεύσεις θα ξεκινήσουν από την Αθήνα.
Τα παραπάνω προκύπτουν από αναφορές του προέδρου της Επιτροπής Συγχωνεύσεων, καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου, στην εναρκτήρια συνεδρίαση εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο κ. Λιαρόπουλος υπογράμμισε ότι στη χώρα μας λειτουργούν 158 δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, πανεπιστημιακά και στρατιωτικά), τα οποία χαρακτηρίζονται από χτυπητές ανισότητες. Τα περισσότερα -είπε- έχουν δημιουργηθεί πριν από 40 και πλέον χρόνια. Είναι ακατάλληλα από κτιριακή άποψη, δαπανηρά στη συντήρησή τους, ακόμη και επικίνδυνα για τους ασθενείς.
«Τα μικρά νοσοκομεία είναι επικίνδυνα και όποιος επιμένει ότι πρέπει να λειτουργούν, δεν παρέχει υπηρεσία στους πολίτες», τόνισε ο κ. Λιαρόπουλος. Ο καθηγητής χαρακτήρισε απαράδεκτη και την έννοια της κλινικής: «Μικρές ομάδες γιατρών προχώρησαν στη σύσταση κλινικής στο νοσοκομείο, η οποία έπρεπε να στελεχωθεί για να μπορεί να εφημερεύει. Δεν μπορεί να υπάρχει η έννοια της κλινικής».
Ο κ. Λιαρόπουλος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει η διάσπαση δυνάμεων. Στα υπό σύσταση νέα συγκροτήματα νοσοκομείων, θα λειτουργούν μία διοικητική, μία ιατρική και μία νοσηλευτική υπηρεσία. Με απλά λόγια, όταν περισσεύει προσωπικό, θα μπορεί να μετακινείται σε άλλη μονάδα. «Η χώρα μας έχει τους περισσότερους γιατρούς, αλλά δυσανάλογα κατανεμημένους», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής κ. Ηλίας Μόσιαλος.
Ανδρέας Λοβέρδος
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αλλαγές
Με πέντε τρόπους θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από την Αθήνα και επανάλαβε ότι η πρώτη απόφαση συγχώνευσης θα υπογραφεί στις αρχές Ιουλίου. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι αρχές του σχεδιασμού είναι δύο: η πρώτη είναι ότι το ΕΣΥ πρέπει να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των πολιτών. Η δεύτερη είναι η αρχή της ισότητας, ώστε όλοι όσοι απευθύνονται στον δημόσιο τομέα υγείας να λαμβάνουν τη φροντίδα που απαιτείται.
Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με πέντε μορφές: Ομάδες νοσοκομείων θα έχουν κοινό διοικητή. Ομάδες νοσοκομείων θα διοικούνται από το ίδιο διοικητικό συμβούλιο. Θα γίνουν συγχωνεύσεις στο εσωτερικό των νοσοκομείων. Θα υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού. Μικρά νοσοκομεία θα μετατραπούν σε μονάδες πλήρους εξειδίκευσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών.
Αναφερόμενος στους σκοπούς του εγχειρήματος, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι δεν είναι η κρίση που οδηγεί στις συγχωνεύσεις. Δαπανούμε για την υγεία -είπε- χωρίς οι παρεχόμενες υπηρεσίες να αντιστοιχούνται με τις δαπάνες.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι ο διάλογος θα είναι τρίμηνος. Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν συσκέψεις ανά περιφέρεια, περιοχή ή και νομούς της χώρας. Η πρώτη θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα αφορά την Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου