Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Συγχωνεύσεις, αυστηρό έλεγχο προµηθειών και αλλαγές στις εφηµερίες προτείνουν οι εµπειρογνώµονες


Την πρώτη της έκθεση δηµοσιοποίησε χθες η επιτροπή σοφών της υγείας – η αποτίµηση των δράσεων για την περιστολή των δαπανών δείχνει πως ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει το «νοικοκύρεµα» στο ΕΣΥ. Ωστόσο, οι εµπειρογνώµονες προτείνουν ακόµη πιο δραστικά µέτρα όπως είναι οι συγχωνεύσεις οργανισµών, η αλλαγή του τρόπου εφηµεριών αλλά και ο αυστηρός έλεγχος των υλικών που χρησιµοποιούν οι γιατροί του ΕΣΥ. Η Ενδιάµεση Εκθεση των Ειδικών Εµπειρογνωµόνων του Τοµέα Υγείας παραδόθηκε τη ∆ευτέρα το πρωί στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο από τον επικεφαλής της επιτροπής των σοφών, καθηγητή Οικονοµικών της Υγείας στο London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο. 
Οί ΣΟΦΟΙ διαπιστώνουν πως ήδη έχει επιτευχθεί µείωση δαπανών κατά τουλάχιστον 315 εκατ. ευρώ εντός του 2010 σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για αγορά υλικών, ωστόσο εκτιµούν πως θα ήταν αποτελεσµατική η λήψη επιπλέον µέτρων. 
Ετσι, προτείνουν την ανάπτυξη συστήµατος χρέωσης υλικών σεγιατρούς και ασθενείς. Με τον τρόπο αυτό θα µπορεί να ελέγχει κανείς εάν για παράδειγµα οι χειρουργοίεπιλέγουν ασκόπως χρυσοπληρωµένα υλικά ή κάνουν σπατάλες. 
«Οι πόροι είναι περιορισµένοι και άρα, πρέπει να κάνουµε επιλογές. Κάθε σπατάλη οδηγεί σε “θυσία” µιας χρήσιµης δαπάνης. Αρα η διαφάνεια εξυπηρετεί τους ασθενείς και προάγει τη σωστή λειτουργία του συστήµατος. Και αυτό γιατί παράλληλα δίδεται η δυνατότητα να εξετάζεται η παραγωγικότητα και η αποτελεσµατικότητα των λειτουργών υγείας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μόσιαλος. 
Στη λογική αυτή,εκτιµούν ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η δηµιουργία ειδικών πρωτοκόλλων, πουθα αποτελούν έναν γενικό «τυφλοσούρτη» για τα υλικά που πρέπει να χρησιµοποιούνται ανά πάθηση. Στόχος είναι να αποφευχθεί η υποκατάσταση υλικών µε ακριβότερα. 


Νυστέρι όµως προτείνουν οι εµπειρογνώµονες και στις εφηµερίες. 

Οπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, θα πρέπει σε επίπεδο νοµού να προσδιοριστείτι συνιστά µια ασφαλή εφηµερία. «Αυτό σηµαίνει καθορισµότων ειδικοτήτωνπου θα πρέπει να είναι σε ενεργή εφηµερία καισε ετοιµότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεδοµένου πως τοσύστηµα εφηµεριώνπρέ πει ναείναι αποτελεσµατικό αλλά ταυτόχρονα να συµβάλλει στην εξοικονόµηση κονδυλίων και ανθρώπινων πόρων. 
Παράλληλα, στο... µικροσκόπιο µπαίνουν και οι εφηµερίες των κέντρων υγείας, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται κοντά στα νοσοκοµεία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: