Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Χωρίς τον ΑΜΚΑ η λίστα χειρουργείου στα νοσοκομεία: Υπεγράφη σήμερα η υπουργική απόφαση 04/01/2017 - Left.gr

Υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και αναμένεται εντός της εβδομάδας να δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και βέλτιστης λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου με σκοπό τη διαφάνεια, την ισότητα και τη μείωση των χρόνων αναμονής στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2016, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού συγκροτήθηκε μια άτυπη ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν διοικητές νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών , νομικοί και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου με στόχο τη διαμόρφωση σχεδίου για την κατάρτιση και την οργάνωση της Λίστας Χειρουργείου. Στις 26 Σεπτεμβρίου , το υπουργείο Υγείας εισήγαγε το σχέδιο της υπουργικής απόφασης σε δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου. Ακολούθησε η επεξεργασία των εποικοδομητικών προτάσεων, απόψεων και σχολίων που υποβλήθηκαν και έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για την τελική διαμόρφωση της υπουργικής απόφασης.
Σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της διαφάνειας αποτελεί η δημοσιοποίηση της λίστας των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων  στις ιστοσελίδες των νοσοκομείων.  Με την ανάρτηση της λίστας στο διαδίκτυο ο ασθενής θα ενημερώνεται για την αναμονή ανά τμήμα και ανά νοσοκομείο. Από τη Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ωστόσο και αυτές οι επεμβάσεις θα δημοσιοποιούνται κάθε 15 μέρες στον ιστότοπο κάθε νοσοκομείου.
Μετά από γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αποφασίστηκε ο ασθενής να ενημερώνεται  για τη σειρά κατάταξής του από έναν αριθμό που θα του δίνει το νοσοκομείο, θα είναι μοναδικός και δεν θα προέρχεται από τον ΑΜΚΑ, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.  Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι σε καμία περίπτωση δυνατός ο προσδιορισμός της ταυτότητας του ασθενή.
Τέλος, για την ισότιμη  πρόσβαση των ασθενών, καθορίστηκαν πέντε κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων με βάση α) τα συμπτώματα, τη δυσλειτουργία και την εξέλιξη της νόσου και β)την εκτιμώμενη δυνατότητα χρόνου αναμονής.  Ο ασθενής θα εντάσσεται σε μια από αυτές τις κατηγορίες μετά την κλινική εκτίμηση  του γιατρού. Οι ασθενείς που θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας θα μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών που θα λειτουργεί σε κάθε νοσοκομείο (η σχετική υπουργική απόφαση για τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: