Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2017
Α.Π:7680(β)




ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ



ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ ΣΤΙΣ 19/1/17

Το Γ.Σ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε συνεδρίασε στις 19/01/2017. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Πρόεδροι από τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης, της Ηπείρου, των Χανίων, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, της Λήμνου, της Λέρου, της Χαλκιδικής και των Γιατρών Δημόσιας Υγείας.
Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Ενώσεων και των μελών του Γ.Σ  αναδείχθηκαν  για μία ακόμη φορά τα οξυμμένα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά υγειονομικοί και ασθενείς, αδιάψευστος μάρτυρας του ζοφερού τοπίου  που επικρατεί στο χώρο της Υγείας.
Το Γ.Σ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε εκτιμά ότι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα , να πείσει ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας ενισχύεται , η κατάσταση  θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Απόδειξη  είναι η διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2017 στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι για τα δημόσια νοσοκομεία, παρόλο που έχει αυξηθεί η προσέλευση των ασθενών. Επίσης  μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση  για τον ΕΟΠΥΥ (κατά 38%) και για τις μονάδες ΠΕΔΥ (κατά 5%).
Απόδειξη οι λιγοστές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις αφού μόνο για το διάστημα Γενάρη 2015 - Φλεβάρη 2016 αποχώρησαν πάνω από 7.000 υγειονομικοί.
Απόδειξη η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων,  με την πρόσληψη προσωρινών εργαζομένων με μειωμένα δικαιώματα, επικουρικών, με μπλοκάκι, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών. Που μετατρέπει την Υγεία του λαού σε ένα όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, ευνοϊκό πεδίο για να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, και τους υγειονομικούς φθηνό, ευέλικτο, ανακυκλώσιμο επιστημονικό δυναμικό.
Το Γενικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε συζήτησε τις επιπτώσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς του νόμου –λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.
Με το νόμο Κατρούγκαλου επεκτείνονται όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, ανατρέπεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και δημιουργείται το πλαίσιο για την οριστική απεμπλοκή του κράτους από την ευθύνη του στην Ασφάλιση.                                                                                                                                      
Η εφαρμογή του νέου νόμου θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη εθνική και αναλογική, τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση των μισθών μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, τη συρρίκνωση των παροχών Υγείας – Πρόνοιας μέσω της ενοποίησης των ταμείων .
Αποκαλυπτικό για τους στόχους που υπηρετεί, είναι ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γ.Λ.Κ προβλέπονται περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στις εισφορές ύψους 8 ,2 δις .
Ο εξαρχής ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, 1,049 δις αλλά και η ενδεχόμενη απόκλιση από τα έσοδα που προβλέπονται θα αποτελέσουν τα θεμέλια των νέων αντιαφαλιστικών ανατροπών.

Το Γ.Σ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε  καλεί τους νοσοκομειακούς  γιατρούς σε κοινή  αγωνιστική δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους  για να εμποδίσουμε  τις νέες επώδυνες ανατροπές.
- Απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
- Διεκδικούμε Κοινωνική Ασφάλιση, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
 - Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων,κάλυψη των απωλειών που είχαμε στα      επίπεδα του 2009.
- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος των εφημεριών.
 - Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων μας. Όχι στο τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων μας.
 - Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Το Γ.Σ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε αποφάσισε:
 - Την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου της ΟΕΝΓΕ και την παρουσίαση του σε συνέντευξη τύπου- εκδήλωση στην Αθήνα σε ημερομηνία και ώρα που θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.
- Την πραγματοποίηση κοινών συσκέψεων με τις Ενώσεις στην Περιφέρεια. Πρώτος σταθμός  η σύσκεψη με τις Ενώσεις της 5ης ΥΠΕ στη 1 Φεβρουαρίου.
- Να απαιτήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να συναντηθεί με την ΟΕΝΓΕ και να ανταποκριθεί επιτέλους στο αίτημα για συνάντηση που εδώ και ένα μήνα έχουμε απευθύνει.
- Στάση εργασίας στη 1 Φεβρουαρίου 9:00-15:00 για τις Ενώσεις της 5ης Υ.Π.Ε.
- 24ωρη Απεργία με Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Το Γ.Σ. εξουσιοδότησε την Ε.Γ  της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε  να καθορίσει την ημερομηνία σε επόμενη συνεδρίαση της.
Καλούμε τις Ενώσεις να πραγματοποιήσουν Γ.Σ. για την ενημέρωση των συναδέλφων και την οργάνωση του αγώνα.
Η νέα επίθεση που ξετυλίγεται σε βάρος μας, μας αφορά όλους.
Διεκδικούμε την αναπλήρωση των απωλειών σε δικαιώματα που χάσαμε. Οργανώνουμε την αντεπίθεση για ενιαίο υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: