Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Δείτε το νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού – Τι περιλαμβάνει και ποιά είναι η φιλοσοφία του

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού, το οποίο παρατίθεται ολόκληρο πιο κάτω.
Περιλαμβάνει όλο το φάσμα των εξετάσεων που πρέπει να γίνονται στα παιδιά και τους εφήβους έως 18 ετών, με πληροφορίες για τον μητρικό θηλασμό, τους εμβολιασμούς, τη διατροφή, το σχολείο, την παρακολούθηση ανάπτυξης του παιδιού, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη χρήση ουσιών, τη συμμετοχή στον αθλητισμό και τη στοματική υγεία.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των παιδιών είναι σημαντική, όχι μόνο για την ιατρική διάγνωση και θεραπεία κοινών προβλημάτων υγείας και την έγκαιρη υποψία σοβαρών διαταραχών, αλλά και για τις πολύτιμες ευκαιρίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας που παρέχει.
Η συστηματική παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών, καθώς και η υποστήριξη των γονέων στο μεγάλωμά τους, αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών και βασικό άξονα του βιβλιαρίου.
Κάθε ηλικία έχει ειδικά χαρακτηριστικά τόσο σε σχέση με τις βιολογικές όσο και με τις συναισθηματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.
Επιλέχθηκαν συγκεκριμένες ηλικίες που είναι κατάλληλες για την εκτίμηση της υγείας, της ανάπτυξης και των αναγκών φροντίδας του παιδιού και της οικογένειας και δίνονται αδρές κατευθύνσεις για το περιεχόμενο της εξέτασης στις ηλικίες αυτές, με στόχο τη δυνατότητα σφαιρικής και στοχευμένης προσέγγισης του παιδιού και της οικογένειας.
Το Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού έχει στόχο την καταγραφή σημαντικών πληροφοριών που αφορούν την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού, από τη γέννηση έως τα 18 του χρόνια.

Ανάπτυξη

Βοηθά τους γονείς να παρακολουθούν την πορεία ανάπτυξης του παιδιού τους και να συζητούν με τον γιατρό τους θέματα που τούς απασχολούν στις διαφορετικές ηλικίες του παιδιού.
Πρέπει να το έχουν μαζί τους όταν πηγαίνουν στον γιατρό ή σε κάποια υπηρεσία Υγείας, αλλά και όταν ταξιδεύουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης της διάπλασης και συμπεριφοράς και καλό είναι να αποφεύγονται συγκρίσεις ανάμεσα στα παιδιά.

Συντάκτες

Η σύνταξη του Βιβλιαρίου Υγείας ανατέθηκε το 2016 από το υπουργείο Υγείας σε ομάδα ειδικών, αποτελούμενη από τους εξής επιστήμονες:
Ι. Αντωνιάδου - Κουµάτου (αναπτυξιακή παιδίατρο, διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού), Τ. Παναγιωτόπουλο (παιδίατρο - επιδηµιολόγο, καθηγητή, Τοµέας Υγείας του Παιδιού, Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας), Α. Αττιλάκο (επίκουρο καθηγητή Παιδιατρικής, Ιατρική σχολή, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο “Αττικόν”), Θ. Λύτρα (ιατρό Εργασίας, συνεργάτη Τοµέα Υγείας του Παιδιού, Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας), Α. Ξεκαλάκη (παιδίατρο, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής), Α. Παπαδηµητροπούλου (παιδίατρο, διευθύντρια ΠΕ∆Υ Νέας Φιλαδέλφειας), Α. Πρασούλη (αναπτυξιακή παιδίατρο, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής).
Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: