Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2017
Α.Π:7687






ΠΡΟΣ :
    •ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
    •ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ





ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ



Το Πάσχα του 2011 η μικρή κοινωνία του Ρεθύμνου συγκλονίστηκε από την είδηση του θανάτου μιας κοπέλας 16 χρονών λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, παρά τις προσπάθειες των γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που έκαναν ό,τι κρίνεται επιστημονικά σωστό, για να την κρατήσουν στη ζωή.
Από τη μέρα εκείνη γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης και διωγμού των – ειδικευόμενων μάλιστα – γιατρών που εφημέρευαν στο ΤΕΠ του Γ.Ν Ρεθύμνου εκείνη τη μέρα: ενώ στην ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2015 στα Χανιά κατέρρευσε με επιστημονικό τρόπο κάθε επιχείρημα υπέρ της ιατρικής αμέλειας από το σύνολο των γιατρών και νοσηλευτών που κατέθεσαν, το δικαστήριο καταδίκασε τον ειδικευόμενο παθολογίας που παρέλαβε το περιστατικό καθώς και έναν ειδικ. Γενικής Ιατρικής που ΔΕΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ (!) σε 2,5 έτη φυλάκιση και στοιχειοθέτησε κατηγορητήριο για άλλους 2 ειδικευόμενους Παθολογίας που δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό και οι οποίοι τον Δεκέμβρη του 2016 καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 10 μήνες (!) φυλάκιση.
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απόπειρα ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στο φιλότιμο των οποίων στηρίζεται σε εποχή κρίσης η λειτουργία των νοσοκομείων (μαζί με το φιλότιμο των υπόλοιπων εργαζομένων) δεν μπορούν  και δεν πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας.
Να αναλάβει η πολιτεία την νομική κάλυψη όλων των Νοσοκομειακών γιατρών.

Η ΟΕΝΓΕ θα στηρίξει πολιτικά και οικονομικά τον δικαστικό αγώνα των συναδέλφων Σ.Φ και Σ.Β και την έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, η οποία θα εκδικαστεί στις 9/3/2017 στο Εφετείο Χανίων.













Δεν υπάρχουν σχόλια: