Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Από το δεύτερο εξάμηνο του έτους η εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στο δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσουν να λειτουργούν 240 νέες δομές (Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε 60 αστικά κέντρα.
Για τη λειτουργία τους θα απαιτηθούν 3.000 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών Υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ (ΜΔΤ και ΠΕΠ).
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, παρατείνοντας κατά έξι μήνες την εφαρμογή του νέου συστήματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Η χώρα μας έχει μνημονιακή δέσμευση να μεταρρυθμίσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά η έλλειψη πόρων καθιστά δύσκολο το εγχείρημα.
Το κόστος του νέου συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 80 εκατομμύρια ευρώ τη διετία 2017 – 2018, για να φτάσει στα 300 εκατομμύρια κατά την πλήρη εφαρμογή του.
Σε πρώτη φάση, θα λειτουργήσει “πιλοτικά” σε δήμους, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κορδελιό – Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.
Θα βασιστεί στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα στελεχώνονται με βασικές ιατρικές και λοιπές ειδικότητες και θα καλύπτουν έναν συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.

Εφημερίες

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, οι συγκεκριμένες αλλαγές θα γίνουν σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι παρεμβάσεις θα αφορούν στοχευμένες προσλήψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία σηκώνουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερο βάρος εξαιτίας της υπολειτουργίας της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας.
Το υπουργείο εκτιμά ότι οι ΤΟΜΥ και η ενίσχυση των “επειγόντων” θα περιορίσουν τις πολύωρες αναμονές που υπάρχουν σήμερα στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, ανακουφίζοντας παράλληλα τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: