Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μείωση πάνω από 10% στις τιμές των 'κλειστών' νοσηλίων


Σε μειώσεις των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ), προχώρησαν τα συναρμόδια υπουργεία.

Με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ασφάλισης και Υγείας, τα ΚΕΝ υποκοστολογούνται κατά 10% και πλέον.

Οι τιμές ισχύουν για όσους νοσηλεύονται από την 1η Φεβρουαρίου 2012. Για το διάστημα από την 1η έως την 29η Φεβρουαρίου, η έκπτωση στα ΚΕΝ ανέρχεται στο 30%.

Η αναπροσαρμογή των κλειστών νοσηλίων προς τα κάτω, προέκυψε εξαιτίας της σημαντικής επιβάρυνσης που είχε προκαλέσει στα Ταμεία.

Το υπουργείο Υγείας είχε αναγνωρίσει στις αρχές του έτους ότι οι τιμές τους χρειάζονταν αναπροσαρμογή, προχωρώντας μάλιστα και σε αναστολή εφαρμογή της αρχικής απόφασης.

Ενδεικτικές των μειώσεων είναι οι τιμές για ορισμένες βαριές επεμβάσεις:

Με την αρχική απόφαση για τα ΚΕΝ, το νοσήλιο μίας μεταμόσχευσης ήπατος ανερχόταν στα 28.907 ευρώ, ενώ με τα αναπροσαρμοσμένα ΚΕΝ διαμορφώνεται στα 24.725 ευρώ.

Σημαντική είναι η μείωση και στη μεταμόσχευση καρδιάς (31.162 από 34.279 ευρώ) και μηχανικης υποστήριξης αναπνοής για περισσότερες από 95 ώρες (12.234 από 15.548 ευρώ).

Δαπάνη

Στην έννοια του ΚΕΝ περιλαμβάνεται κάθε ιατρική και νοσηλευτική προς τον άρρωστο συνδρομή, που παρέχεται από το νοσοκομείο, καθώς και η σχετική δαπάνη που πραγματοποιείται για την παροχή σ’ αυτόν των υπηρεσιών. 

Περιλαμβάνονται, επίσης, και τα εξαιρούμενα του ημερήσιου ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου.

Όταν κάποια νοσηλεία υπερβαίνει τη μέση διάρκεια νοσηλείας (ΜΔΝ) του κάθε KEN, τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τη δαπάνη για τις πρόσθετες ημέρες νοσηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: