Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

‘Γδέρνουν’ τους ασθενείς με τη δραστική


Τεράστια επιβάρυνση των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Yπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έως και 84,37% προκαλούν οι κυβερνητικές αλχημείες.
Ο εφαρμοστικός νόμος του Μνημονίου προέβλεπε ότι ο γιατρός θα συνταγογραφούσε τη δραστική ουσία του φαρμάκου, χωρίς να αναφέρει το εμπορικό όνομα κάποιου συγκεκριμένου σκευάσματος. Στη συνέχεια, ο φαρμακοποιός θα χορηγούσε στον ασφαλισμένο το φθηνότερο αντίγραφο (γενόσημο) που περιέχει τη συγκεκριμένη δραστική ουσία.
Αντ΄ αυτών, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διατηρούν το δικαίωμα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Αυτό προκαλεί τεράστια επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο, ο οποίος καλείται να πληρώσει διπλά: Τη συμμετοχή του 25% στην τιμή του γενοσήμου.
Τη διαφορά από την τιμή του γενοσήμου έως την τιμή του ακριβότερου πρωτοτύπου που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.
Αλαλούμ
Την απίστευτη αυτή εικόνα του χάους περιέγραψε τη Μεγάλη Δευτέρα το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου έκανε λόγο για κυβερνητικές παλινωδίες, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί θα εφαρμόσουν το νόμο. Θα προσφύγουν, επίσης, κατά του Δελτίου Τιμών που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και κατά του ελληνικού κράτους για τα χρέη του προς τους φαρμακοποιούς.
‘Καπέλο’
Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης κατήγγειλε ότι με την αλχημεία στο θέμα της δραστικής ουσίας οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνονται δραματικά με την ισχύ του μέτρου από τη Μεγάλη Δευτέρα, σε σχέση με τα όσα πλήρωναν την Παρασκευή.
Ανέφερε δε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα. 
Η ουσία μελοξικάμη που είναι αντιφλεγμονώδες αναλγητικό: Για συνηθισμένη θεραπεία μηνός, ο ασθενής χρειάζεται ένα κουτί MOVATEC με 30 ταμπλέτες. Μέχρι τώρα ο ασθενής πλήρωνε συμμετοχή 3,09 ευρώ. Με τις νέες τιμές και το νέο πλαίσιο η συμμετοχή του ασφαλισμένου φτάνει τα 6,52 ευρώ (αύξηση 79,61%). 
Για την ουσία λανσοπραζόλη (γαστροπροστασία), ο ασφαλισμένος πλήρωνε συμμετοχή 7,23 ευρώ, προκειμένου να του χορηγηθεί το σκεύασμα LAPRAZOL . Με τα ισχύοντα από τη Μεγάλη Δευτέρα ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει πλέον συμμετοχή 13,33 ευρώ (αύξηση 84,37%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: