Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Βουλιάζει στα χρέη ο ΕΟΠΥΥ


Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και κατ' επέκταση των ασφαλισμένων του. Το σούπερ Ταμείο, το οποίο «γεννήθηκε» από τη συνένωση των κλάδων υγείας του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ (ελευθεροεπαγγελματίες), του ΟΠΑΔ (Δημόσιο) και του ΟΓΑ, με στόχο την καθιέρωση ισότιμων παροχών για όλους τους δικαιούχους και τον εξορθολογισμό των δαπανών, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
«Ο ΕΟΠΥΥ μοιάζει με φούσκα έτοιμη να σκάσει» λένε παράγοντες του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης, γιατί «άρχισε να συγκεντρώνει Ταμεία χωρίς να έχει τα απαιτούμενα εχέγγυα». Το δικό του ταμείο είναι... μείον και ως σήμερα βάλλεται πανταχόθεν όχι τόσο για τις δικές του οφειλές αλλά κυρίως για τα βάρη που είχαν τα τέσσερα Ταμεία προτού υπαχθούν σε αυτό.
Οι συνολικές οφειλές - συμπεριλαμβανομένων των χρεών των Ταμείων που εντάχθηκαν - υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 270 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας , 363 εκατ. ευρώ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, 800 εκατ. ευρώ προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα υπόλοιπα προς γιατρούς και νοσοκομεία.
Τα «καθαρά» χρέη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή οι ανεξόφλητες οφειλές του από 1ης Ιανουαρίου 2012, υπολογίζονται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εικόνα της δαπάνης δεν έχουν ακόμη οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχουν υποβάλει όλοι οι φορείς υγείας (κλινικές, γιατροί κτλ.) τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η εξόφληση γιατρών, φαρμακοποιών, ιδιωτικών κλινικών και άλλων φορέων υγείας δεν θα γίνει πριν από την έναρξη της εκταμίευσης του νέου «πακέτου» των 130 δισ. ευρώ.
Ο μηνιαίος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ «κουρεύτηκε» στα περίπου 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 280 εκατ. ευρώ είναι φαρμακευτική δαπάνη. Είναι εμφανές ότι το ποσόν αυτό δεν φθάνει για την κάλυψη των βασικών αναγκών, ακόμη κι αν καλυφθούν τα συσσωρευμένα χρέη των εντασσόμενων ή υπό ένταξη Ταμείων. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί με την ένταξη - αν τελικώς γίνει - στον ΕΟΠΥΥ δύο ακόμη υπερχρεωμένων Ταμείων, του ΤΑΥΤΕΚΩ (υπάλληλοι τραπεζών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας) και του ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, εργολήπτες δημοσίων έργων).
Ωστόσο οι τραπεζικοί δεν επιθυμούν την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος. Τον ίδιο δρόμο δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και το ΕΤΑΑ. Ανθρωποι του Ταμείου διαφωνούν με την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ καθώς τόσο το ΤΣΑΥ (γιατροί) όσο και το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) που το συναποτελούν έχουν «γερά» αποθεματικά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΤΑΥΤΕΚΩ - σε αυτό έχουν ενσωματωθεί τα Ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ - ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 είναι 260 εκατ. ευρώ και του τρέχοντος έτους 50 εκατ. ευρώ.
Από τα ποσά αυτά το Ταμείο οφείλει στα δημόσια νοσοκομεία 170 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα σε ιδιωτικές κλινικές, γιατρούς και φαρμακοποιούς. Το Ταμείο εξυπηρετεί σήμερα 375.450 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους.
Στο ΕΤΑΑ η εικόνα είναι ακόμη λίγο θολή ως προς τα συγκεντρωτικά νούμερα. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς της Αττικής ως και την Παρασκευή 6 Απριλίου είναι 14.306.314 ευρώ. Από αυτά το ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) οφείλει στους φαρμακοποιούς της Αττικής 8.959.192,55 ευρώ, το ΕΤΑΑ ΤΣΑΥ (γιατροί) 4.870.777 ευρώ και το ΕΤΑΑ Δικηγόροι (Αθηνών - Πειραιώς) 476.344 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ) κ. Γ. Πατούλης υπολογίζει ότι οι οφειλές του ΕΤΑΑ προς τους συναδέλφους του - κλινικούς και εργαστηριακούς - της Αθήνας ανέρχονται στο ποσό των 80 εκατ. ευρώ.
Επίσης, υπολογίζει ότι ο ΟΠΑΔ (Δημόσιο) οφείλει στους γιατρούς της Αθήνας 350 εκατ. ευρώ και το σύνολο των Ταμείων 600 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή εκτιμά ότι περίπου 20-30 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί αποχωρούν καθημερινά από τον Οργανισμό διότι δεν πληρώνονται.
Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ οφείλουν στις ιδιωτικές κλινικές ο ΕΟΠΥΥ και τα Ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν. Ειδικότερα, ως τις 31 Οκτωβρίου 2011 οι οφειλές ανέρχονταν σε 600 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες 12 ιδιωτικών νευρολογικών κλινικών έχουν στείλει εξώδικο στην Εισαγγελία Αθηνών ζητώντας τη μεταφορά των περιστατικών σε άλλες δομές. Επίσης, το τελευταίο δεκαήμερο δεν γίνονται εισαγωγές νέων ασθενών.
Εντάχθηκε τελικά, αλλά με δυσκολίες και με πολλά «μπρος πίσω», ο Οίκος Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ. Επί της ουσίας ουδείς το ήθελε, τόσο από το Ταμείο όσο και από τους ασφαλισμένους.Οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ διαβεβαιώνουν πάντως ότι, παρά τα όσα λέγονται, «ο Οίκος Ναύτου μπαίνει στον οργανισμό σταδιακά, όπως όλα τα Ταμεία».Βεβαίως, προσθέτουν, οι υγειονομικές υποδομές (ιατρεία και εργαστήρια) του Ταμείου εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες. Σημειώνεται ότι ο Οίκος Ναύτου εξυπηρετεί 220.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Οι ανεξόφλητες οφειλές του ανέρχονται στα 137 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: