Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΑΝΑΦΟΡΕΣ -ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ  «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Διευθυντής: Π. Αληβάνης MD, PhD
Εξαιρετικά Επείγον
Ρόδος, 30 Απριλίου 2012
Διοικητικό Συμβούλιο
Γεν. Νοσοκομείου Ρόδου

Συνημμένα:      2 αναφορές
Κύριοι,
Επειδή από τα αρμόδια όργανα του Νοσοκομείου, παρά τις επανειλημμένες παραινέσεις μας, προς το παρόν δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στη ΜΤΝ με αποτέλεσμα να αδυνατεί να περιθάλψει με ασφάλεια και τους χρόνια αιμοκαθαιρόμενους και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλα τμήματα και χρειάζεται να υποβληθούν προσωρινά σε αιμοκάθαρση.
Δυστυχώς κατά το τελευταίο διάστημα για λόγους που δεν είναι του παρόντος αλλά που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε, έχει αυξηθεί και η νοσηρότητα και η προσέλευση των ασθενών στο Νοσοκομείο. Αυτό μεταφράζεται για τη ΜΤΝ σε υπέρμετρη αύξηση των περιστατικών που νοσηλεύονται σε διάφορα τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου και χρειάζονται έκτακτα εξωνεφρική κάθαρση με αποτέλεσμα αντίστοιχη απουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού που κανονικά θα έπρεπε να εξυπηρετεί τους χρόνια αιμοκαθαιρόμενους.
Συγκεκριμένα, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι κατά την τελευταία εβδομάδα χρειάσθηκε να μετακινηθούν ανά το Νοσοκομείο γιατροί, νοσηλεύτριες και μηχανήματα για να υποβάλουν σε 34 συνεδρίες διάφορους ασθενείς. Με μέσο όρο 4ωρες αιμοκαθάρσεις (σύνολο 136 ώρες ή περίπου 20 ώρες ημερησίως) αντιλαμβάνεσθε την τρομερή επιβάρυνση ανθρώπων και μηχανημάτων.
Όσον αφορά τους γιατρούς, ουσιαστικά έχουν μετατραπεί οι εφημερίες ετοιμότητας σε ενεργές χωρίς βέβαια ρεπό όπως ο νόμος ορίζει και ας μη μιλήσουμε καλύτερα για όσα ορίζουν τα ΠΔ 88/1999 και 76/2005.
Όσον αφορά τις νοσηλεύτριες, την τελευταία εβδομάδα χρειάσθηκε να κληθούν έκτακτα εκτός ωραρίου 5 νοσηλεύτριες που χρειάσθηκε να εργασθούν μερικές φορές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με αποτέλεσμα ή να απουσιάσουν την επομένη από το κανονικό ωράριο ή να δουλέψουν παράνομα προσφέροντας επικίνδυνη εργασία μετά από ξενύχτι.
Όσον αφορά τα μηχανήματα, παρά το ότι υπάρχει σύμβαση για περιοδικό ή έκτακτο service επειδή η εταιρεία είναι απλήρωτη κωλυσιεργεί. Επιπλέον επειδή τα ανταλλακτικά δεν περιλαμβάνονται χρειάζεται κάθε φορά απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Και το ερώτημα είναι, σήμερα που 4  μηχανήματα παρουσιάζουν βλάβη με αποτέλεσμα οι δυνατότητες μας να περιορίζονται στην απώλεια άλλων 2 μηχανημάτων και μετά δεν θα υπάρχει δυνατότητα τακτικοί ασθενείς να υποβάλλονται στην προγραμματισμένη τους αιμοκάθαρση, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχει πραγματοποιηθεί η επισκευή τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Και σε όλα τα ανωτέρω κύριοι πρέπει να προστεθεί και ο απίστευτος όγκος δουλειάς που προκαλείται από τις επανειλημμένες δυσλειτουργίες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τις αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους, τις άπειρες γνωματεύσεις για χορήγηση ερυθροποιητικών παραγόντων του μοναδικού νεφρολόγου του Νοσοκομείου και τους αλλεπάλληλους διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών.
Δυστυχώς αν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα ανωτέρω δεν επιλυθούν ικανοποιητικά, επειδή είναι λογικό σε περίπτωση αναγκαστικής επιλογής να προταχθούν οι χρόνια αιμοκαθαιρόμενοι σε περίπτωση έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού ή μηχανήματος θα πρέπει οι ασθενείς που χρειάζονται εκτάκτως κάποιες συνεδρίες αιμοκάθαρσης να μετακινηθούν σε άλλο Νοσοκομείο.
Επειδή όμως όλα τα ανωτέρω μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία των ασθενών με αποτέλεσμα να γίνουμε ηθικά και νομικά υπόλογοι ευθυνών που δεν μας ανήκουν θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε αν δεν επιλυθούν όλα τα ανωτέρω να μας επιτρέψετε να κοινοποιήσουμε την ανωτέρω αναφορά στον κ. εισαγγελέα.

Για το Νεφρολογικό Τμήμα
Εσωτ. Διανομή: Γραφείο Διοικητή
                              Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας
                              Διοικητική Διευθύντρια
                              Επιστημονικό Συμβούλιο
                             Διευθυντές Κλινικών
                             Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών
                             Σύλλογο Νεφροπαθών
Δρ Πολυχρόνης Αληβάνης
Συντονιστής Διευθυντής








Δεν υπάρχουν σχόλια: