Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Κίνδυνος να κλείσουν άλλες 100 θέσεις εντατικής θεραπείας, λόγω έλλειψης προσωπικού

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τη λειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), παρουσίασαν την Πέμπτη οι ειδικοί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Το προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Τού παρουσίασε τα προβλήματα που υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο των ΜΕΘ, λέγοντάς του ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν και άλλες θέσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 470 κλίνες στις ΜΕΘ, από τις οποίες οι 100 - παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι - κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Για τον ίδιο λόγο, κλειστές παραμένουν 100 κλίνες ΜΕΘ ενώ όσον αφορά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), από τις 141 λειτουργούν μόνο οι 31.

Στελέχωση

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι τα προβλήματα στις ΜΕΘ αποτελούν για το υπουργείο Υγείας ζήτημα ζωτικής σημασίας που χρήζει άμεσης επίλυσης με την επαρκή στελέχωση όλων των κλινών που ήδη λειτουργούν.
Επισήμανε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η ανάπτυξη νέων κλινών, ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για εντατική νοσηλεία:
“Προχωράμε σε έναν σχεδιασμό άμεσων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα”, ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Γιατροί

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ελλείψεων σε εξειδικευόμενους γιατρούς ΜΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή από το υπουργείο να δρομολογηθεί η σχετική προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: