Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ηλίας Τσέρκης Το 1-3 του νησιού της Ρόδου βρίσκεται στο έλεος του Θεού και συντηρείται χάρη στο φιλότιμο των νέων ιατρών. Ως πότε όμως; Verena.htm‏

Κα Βενιανάκη
Με αφορμή το δημοσίευμα στη σελίδα σας σχετικά με το ιατρείο της Ν. Ρόδου και τις εφημερίες των ιατρών εκεί, θέλω να διατυπώσω ορισμένα ζητήματα.
Με το Ν. 3868/2010 η κα Ξενογιαννακοπούλου έθεσε τους όρους για τις εφημερίες των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και κύρια τον τρόπο πληρωμής των. Η αλλαγή της περιοχής μας από Γ σε Β ζώνη επί της ουσίας άλλαξε την «οροφή» της μηνιαίας αποζημίωσης στους ειδικευμένους ιατρούς (Διευθυντές – Επιμελητές).
Συγκεκριμένα:
ii. Στη Γ` ζώνη οι Συντονιστές Διευθυντές και οι Διευθυντές λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που αντιστοιχεί σε 7 εφημερίες, εκ των οποίων 5 ενεργές εφημερίες (3 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή - Εξαιρέσιμη ημέρα) και 2 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινής. Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι ιατροί λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που αντιστοιχεί σε 11 εφημερίες, εκ των οποίων 7 ενεργές εφημερίες (5 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή - Εξαιρέσιμη ημέρα) και 4 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινής.
iii. Στη Β` ζώνη οι ειδικευμένοι ιατροί λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που αντιστοιχεί σε 7 εφημερίες, από τις οποίες οι Συντονιστές Διευθυντές και Διευθυντές λαμβάνουν 4 ενεργές (2 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή - Εξαιρέσιμη ημέρα) και 3 ετοιμότητας καθημερινές και οι υπόλοιποι ειδικευμένοι 7 εφημερίες, εκ των οποίων 5 ενεργές (3 Καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή - Εξαιρέσιμη ημέρα) και 2 ετοιμότητας καθημερινές.
Όσον αφορά τους ειδικευόμενους και αγροτικούς όλοι λαμβάνουν ανεξαρτήτως ζώνης ως μηνιαία αποζημίωση τις 7 εφημερίες (6 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή) κι αν οι ανάγκες το επιβάλλουν πραγματοποιούν επιπλέον εφημερίες, τις οποίες πληρώνονται με άλλον κωδικό (μέσω νοσοκομείου ή 2ης Υ.ΠΕ).
Ειδικά για το ιατρείο στο Γεννάδι το οποίο από το 1999 με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου αποτελεί κέντρο εφημέρευσης της Νότιας Ρόδου υπάρχουν ζητήματα που πρέπει επιτέλους να δρομολογηθούν.
Υπηρέτησα ως αγροτικός ιατρός στο Ιατρείο Κατταβιάς το 2005 - 2006 και πραγματοποιούσα εφημερίες στο Π.Ι Γενναδίου. Κοινή διαπίστωση πως δεν υπήρχαν οι συνθήκες να ασκήσουμε ουσιαστική ιατρική για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν υπήρχε ειδικευμένος ιατρός, εφημέρευε ένας αγροτικός χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς ΕΚΑΒ χωρίς τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, διακομίζαμε περιστατικά χωρίς να υπάρχει αντικαταστάτης στο ιατρείο και πολλά άλλα.
Ως ευσυνείδητος ιατρός και με τους συνάδελφους που υπηρετούσαν στα υπόλοιπα ιατρεία της περιοχής κάναμε κινήσεις που απαιτούσαμε ουσιαστική αναβάθμιση του ιατρείου. Εισπράξαμε απειλές μέχρι και έγγραφη επίπληξη διότι τολμήσαμε να θίξουμε ζητήματα. Ευτυχώς ο Ιατρικός Σύλλογος και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Χρ. Μαντάς μας κάλυψαν πλήρως και δεν αμαυρώθηκε το ιατρικό μας μητρώο.
Ποια είναι αυτά τα ζητήματα;
1ον Η νομοθεσία ορίζει ότι οι εφημερίες γίνονται στα Κέντρα Υγείας και σε περιφερειακά ιατρεία (όπως αυτό του Γενναδίου) μόνο όταν υπηρετεί εκεί ειδικευμένος ιατρός. Βλ. ΥΑ Y10//2010 (ΥΑ Y10α/Γ.Π ΦΕΚ Β 78 2010): Εφημερίες ιατρών.
2ον Το ιατρείο στο Γεννάδι ορίσθηκε ως κέντρο εφημέρευσης αλλά κακώς εφημερεύουν οι ιατροί των γύρω περιφερειακών ιατρείων εκεί. Μόνο Σαββατοκύριακα και αργίες θα έπρεπε κι όχι τις λοιπές ημέρες. Τις καθημερινές ο κάθε αγροτικός οφείλει να είναι στον χώρο ευθύνης του (λαμβάνει επίδομα ετοιμότητας για αυτό).
3ον Πληροφορήθηκα πως δεν υπάρχει εδώ κι αρκετό καιρό ούτε ασθενοφόρο.
Πως λύνονται όλα αυτά;
Να γίνει Κέντρο Υγείας στην Ν. Ρόδο. Η Μυτιλήνη διαθέτει Νοσοκομείο και 4 Κέντρα Υγείας.
Να γίνει σταθμός ΕΚΑΒ στη Νότια Ρόδο και παράρτημα στον Αρχάγγελο. Για πλήρη κάλυψη όλη της ανατολικής πλευράς χωρίς παλίνδρομα δρομολόγια.
Αν διαβάσετε τα στατιστικά του ιατρείου στο Γεννάδι θα καταλάβετε πως το 1/3 του νησιού της Ρόδου βρίσκεται στο έλεος του Θεού και συντηρείται χάρη στην υπερπροσπάθεια και στο φιλότιμο των νέων ιατρών.

Ως πότε όμως;
Μετά τιμής,

Ηλίας Τσέρκης
Ειδικευόμενος παθολόγος
Πρόεδρος 5μελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ Κωνσταντοπούλειου Γ. Ν. Νέας Ιωνίας
Εκλεγμένος μέλος της ΕΙΝΑΠ στην ΟΕΝΓΕ
Εκλεγμένος εκπρόσωπος ΟΕΝΓΕ στην ΑΔΕΔΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: