Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Η πρόσφατη υπουργική απόφαση των κ.κ Λοβέρδου-Σαχινίδη για περικοπή των πρόσθετων εφημεριών αποτελεί μία ακόμη υποβάθμιση του ρόλου των νοσοκομειακών γιατρών στο Ε.Σ.Υ. και στοιχείο εγκληματικής αδιαφορίας ειδικότερα για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κ.Υ. της περιφερείας μας.
Η επιβολή του 9% ως ανώτερο όριο αποζημίωσης για τις πρόσθετες εφημερίες αλλά και η προκλητική εμμονή στην αποπληρωμή των εφημεριών αυτών, από τα ανύπαρκτα διαθέσιμα κονδύλια της μελλοντικής ολοήμερης λειτουργίας των επαρχιακών νοσοκομείων, πρακτικά σημαίνει ότι: α) η πληρωμή των επιπρόσθετων εφημεριών πού έχουν πραγματοποιηθεί είναι αίολη, β) τα περιφερειακά νοσοκομεία και Κ.Υ. όπως το νοσοκομείο και τα Κ.Υ. της περιφερείας μας δεν θα εφημερεύουν όλο το μήνα γ) οι γιατροί που υπηρετούν στα μικρά νησιά όχι μόνο δεν θα καλύπτουν σε 24ωρη καθημερνή βάση τα επείγοντα περιστατικά, αλλά θα απολέσουν και αυτά τα ελάχιστα κίνητρα που τους παρείχε η πολιτεία για να επιλέξουν τις ακριτικές άγονες και προβληματικές περιοχές όπως την δική μας.
Κανείς από εμάς δεν επαιτεί στο Ε.Σ.Υ. αλλά υπηρετεί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι γιατροί των Κ.Υ και των μικρών νησιών εφημερεύουν για να καλύπτουν καταρχήν τις επείγουσες ανάγκες των ασθενών και δευτερευόντως τις χρόνιες. Επίσης εφημερεύουν γιατί δεν επιβιώνουν με το μισθό πείνας που πληρώνει το κράτος τον γιατρό του Ε.Σ.Υ. καθώς τα χρήματα αυτά συμπληρώνουν το εισόδημά τους.
Εφημερεύουμε τέσσερις μήνες, έως τώρα, χωρίς να γνωρίζουμε αν θα πληρωθούμε τα επιπλέον δεδουλευμένα και αναφερόμαστε μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η νέα ευφυής τροπολογία που τοποθετεί τα Κ.Υ και τα μικρά νησιά του νομού μας, από το νέο έτος, στη Β΄ζώνη. Εφημερεύουμε για να μην αφήσουμε τους ασθενείς στη μοίρα τους. Όμως το πάθημα γίνεται κάποτε μάθημα. Δεν θα πληρωθούμε και θα καταφύγουμε καταρχήν σε δικαστική διεκδίκηση για τις πραγματοποιηθείσες επιπλέον εφημερίες. Άλλη μια φορά τα ξενύχτια μας γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την άστοχη πολιτική του Υπουργείου Υγείας και των υφιστάμενων οργάνων του. Αλλά δεν ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους στα Δωδεκάνησα. Έτσι οδηγούμαστε στην δύσκολη απόφαση να μην εκτελέσουμε καμία πρόσθετη εφημερία και θα ακολουθήσουμε το νέο νόμο δηλαδή 4-5 ενεργείς και 3-2 ετοιμότητας εφημερίες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ακάλυπτες από γιατρούς κλινικές πρώτης γραμμής για κάποιες ημέρες τον μήνα και φυσικά τα Κ.Υ. και τα μικρά νησιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον μήνα με κίνδυνο ακόμη και παραίτησης των συναδέλφων που υπηρετούν σε αυτά.
Το σύνολο του ιατρικού κόσμου που υπηρετεί το Ε.Σ.Υ. στην περιοχή μας  παρεμποδίζετε τώρα με νόμο του Ελληνικού Κράτους να υπηρετεί τον πολίτη ασθενή σε 24ωρη καθημερινή βάση. Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας ότι για λόγους αξιοπρέπειας αδυνατούμε να παρέχουμε σε εθελοντική ουσιαστικό εφημεριακό έργο. Αποτέλεσμα της ενέργεια αυτής θα είναι η διακομιδή των επειγόντων περιστατικών σε ημέρες μη εφημερίας στα νοσοκομεία της Α'ζώνης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή. Σαν υπεύθυνους για αυτό οι συμπολίτες μας να αναζητήσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στην κεντρική εξουσία δηλαδή τους κ.κ Βουλευτές και τον κ.κ Υπουργό  οι οποίοι νομοθετούν στο πόδι ψηφίζουν τη νύχτα και ταλαιπωρούν εσχάτως εμάς. Τους προκαλούμαι δε δημοσίως να εξηγήσουν στους συμπολίτες τους/μας τις επιλογές τους και να απολογηθούν για την πρώτη αναπόφευκτη δυσάρεστη βλάβη συνανθρώπου μας.
Καλούμε δε εσάς τους Δημάρχους των μικρών νησιών να στηρίξετε έμπρακτα τον αγώνα για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στο τόπο σας. Ζητούμε από τον κάθε κάτοικο που αγωνιά για το μέλλον της υγείας του να σταθεί στο πλευρό μας. Ενωμένοι και αποφασισμένοι πρέπει να ζητήσουμε  από τον Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό της χώρας με επιστολές αυτό που μας ανήκει. Την άμεση υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας για τοποθέτηση του νοσοκομείου, των Κ.Υ. και των δημόσιων ιατρείων των μικρών νησιών του νομού μας στην Γ΄ζώνη ώστε να δοθούν κίνητρα σε συναδέλφους να έρθουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ακριτική περιοχή της Δωδεκανήσου και να παρέχουν ουσιαστικό εφημεριακό έργο. Αυτήν την περίοδο και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δίνεται η πιο κρίσιμη μάχη για την επιβίωση της Δημόσιας Υγείας στην περιφέρειά μας τον κορμό του κοινωνικού κράτους. Εμπρός όλοι μαζί στην στήριξή της.

Για τη Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ρόδου & Κ.Υ.

Ο πρόεδρος                                 Ο Αν/τής

Β.Κινούς                                   Μ.Γεωργανάς



Δεν υπάρχουν σχόλια: