Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΥΠΟΜΗΝΑ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΥ ΡΟΔΟΥ



Προς:                                             Ρόδος 20/1/2011
 Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Κύριε Διοικητά,

Σε συνεχεία της συνάντησής μας σχετικά με τη ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Ρόδου, μετά από σχετικό αίτημά σας, σας καταθέτουμε σχετικό υπόμνημα.

1. Ο Νόμος 3868/2010, άρθρο 4, παράγραφος 1, υποπαρ. Αi, Aii, Aiii, ορίζεται σαφώς ότι όλοι οι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) εκτελούν 7 εφημερίες. Ειδικότερα στο Νοσοκομείο Ρόδου (Β’ Ζώνη κατά παράβαση σχετικών Διαταγμάτων) οι ειδικευόμενοι ιατροί εκτελούν 7 ενεργείς εφημερίες. Οι Διευθυντές και οι Συντονιστές Διευθυντές εκτελούν 6 εφημερίες, εκ των οποίων 4 ενεργείς (1 Σάββατο, 1 Κυριακή και 2 καθημερινές) και 2 ετοιμότητας καθημερινές. Οι Επιμελητές Α’ και Β’, εκτελούν 7 ενεργείς εφημερίες, εκ των οποίων 5 ενεργείς (1 Σάββατο, 1 Κυριακή, 3 καθημερινές) και 3 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές.
Αποτέλεσμα της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 3868/2010 είναι η μη πλήρης κάλυψη των ημερών εφημερίας όπως αυτή προβλέπεται από όλη τη σχετική νομολογία και νομοθεσία. Συγκεκριμένα η εφαρμογή του νόμου, προκαλεί μείωση των εφημεριών ασφαλούς λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι κλινικές αιχμής που έχουν άμεση εμπλοκή με την αντιμετώπιση του επείγοντος και απειλητικού για τη ζωή περιστατικού και έλλειψη εφημερευόντων ειδικευμένων ιατρών των δύο παθολογικών και δύο χειρουργικών κλινικών για 3 ημέρες ενεργούς εφημερίας και 9 ημέρες εσωτερικής εφημερίας ανά κλινική. Για τις μονήρεις ειδικότητες προκύπτει έλλειμμα εφημερευόντων για 23 ημέρες. Ο μέσος όρος απουσίας εφημερεύοντος ειδικευμένου ιατρού ανέρχεται και για τις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου για 5-12 ημέρες ανάλογα με τη στελέχωση. Μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο, με την εφαρμογή του ελάχιστα ανεκτού προγράμματος ασφαλούς εφημέρευσης, το νοσοκομείο εφημέρευσε με ασφάλεια, με έλλειμμα αποπληρωμής 33.000 ευρώ το οποίο δεσμεύτηκε να καταθέσει μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο η αρμόδια 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου. Έκτοτε η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια επιμένει στην εφαρμογή του νόμου με τη προσθήκη πλέον του πλαφόν του 9% , παραγνωρίζοντας εκούσια ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν κρίνεται ασφαλές και δεν καλύπτει τις ελάχιστε ασφαλείς συνθήκες εφημέρευσης. Παρά τις σχετικές έγγραφες και προφορικές μας παρεμβάσεις, καμιά δέσμευση και καμιά ενέργεια δεν έγινε προς την κατεύθυνση αυτή. Και επειδή  δηλώνεται αδυναμία αποπληρωμής του συνόλου των ασφαλών εφημεριών από πόρους του Νοσοκομείου, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο, ούτε εγγυάσται την αποπληρωμή από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας του Νοσοκομείου, η οποία είναι αδύνατη, λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού.
2. Οι σημερινές συνθήκες εργασίας, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κρίνονται εξουθενωτικές, λόγω της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης και λόγω των περιορισμών του Νόμου
Παράλληλα επιχειρείται η μετάθεση της ευθύνης λειτουργίας του νοσοκομείου και της κάλυψης των κενών εφημέρευσης, στους γιατρούς, παραδίδοντας τους στη άμεση απειλή ποινικών διώξεων και διοικητικών κυρωτικών πράξεων. Η μη αντίληψη εκ μέρους των υπευθύνων για τη λειτουργία του νοσοκομείου των κινδύνων που θα ανακύψουν από την εφαρμογή του νόμου 3868/2010, στοιχειοθετεί παράβαση ιδιαίτερα επικίνδυνη για την δημόσια ασφάλεια της υγείας. Στοιχειοθετεί σοβαρές παραβάσεις και παραβιάσεις του συντάγματος και της σχετικής νομοθεσία περί σεβασμού και υποχρέωσης της εξασφάλισης ίσης και ισόνομης παροχής υγείας προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης.
3. Η μη παραδοχή εκ μέρους της 2ης ΥΠΕ και του Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της σχετικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και των Κέντρων Υγείας ευθύνης του ως ανήκοντα στη Γ’ Ζώνη είναι μια ακόμη προσπάθεια παρεμπόδισης της αναγνώρισης νομοθετημένων πράξεων υπέρ του Νοσοκομείου Ρόδου. Η σχετική νομοθεσία καθώς και η νομική γνωμάτευση σας έχουν ήδη παραδοθεί καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα που έχουν σχέση με το θέμα των εφημεριών και της ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
Κατόπιν όλων αυτών, σας καλούμε κύριε Διοικητά, όπως παρέμβετε μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και στα προβλεπόμενα από την σχετική διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Με την υπενθύμιση, ότι, εφ΄ όσον θα εξακολουθήσει να ισχύει το σημερινό καθεστώς εφημέρευσης και μη πληρωμής των επιπλέον εφημεριών, σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη εφαρμογή του 9% ανά νοσοκομείο ή ΥΠΕ ή οτιδήποτε άλλο εννοεί η 2η ΥΠΕ, οι νοσοκομειακοί γιατροί του Γ.Ν. Ρόδου για τον μήνα Φεβρουάριο 2011 θα καταθέσουν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα προγράμματα εφημέρευσης, με αποτέλεσμα την διαφαινόμενη έλλειψη κρισίμων ειδικοτήτων (Νευροχειρουργός, Αγγειοχειρουργός, Γεν. Χειρουργός, Παθολόγος κλπ) και την εφημέρευση μόνο ενός ειδικευμένου χωρίς δυνατότητα συνεφημμέρευσης με άλλο ειδικευμένο. Επίσης τις ημέρες κατά τις οποίες δεν θα υπάρχουν ειδικευμένοι εφημερεύοντες, θα ακολουθεί διακομιδή των περιστατικών μέσω ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία Α’ Ζώνης, εφ’ όσον δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο με τις δυνατότητες του Γ.Ν. Ρόδου

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος              Ο Γ.Γραμματέας

Βασίλειος Κινούς   Παναγιώτης Παπαντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: