Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Αδιέξοδο στο διάλογο για τα φαρμακεία

Σε ρήξη έρχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εξαιτίας των σοβαρών διαφορών στο διάλογο για ‘άνοιγμα’ του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ενημέρωσε την Παρασκευή τους φαρμακοποιούς ότι καταθέτει την Τετάρτη πολυνομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τα εξής:
1. Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.
2. Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες, με σκοπό τη διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα, γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από 1: 1500, γίνεται 1:1000.
3. Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο-Δευτέρα-Τετάρτη.
4. Η έκπτωση (rebate) μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 4,5%. Στα ακριβά φάρμακα, το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε ευθέως στο 14,3% (από 35%). Τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.
5. Επιτρέπονται οι συμπράξεις-συνεταιρισμοί σε εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών.
Ρήξη
Η ανακοίνωση των μέτρων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των φαρμακευτικών συλλόγων, οι οποίοι έκαναν λόγο για πλήρη ανατροπή των όσων είχαν συζητηθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο του διαλόγου.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου αντιβαίνουν προς την Οδηγία 123.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος ανακοίνωσε ότι ο Σύλλογος θα αποσύρει τις κάρτες διημέρευσης, καθώς απελευθερώνεται πλέον πλήρως το ωράριο των φαρμακείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: