Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ.......

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ:
1)ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ που ορίζεται ως ένα σύνολο δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που αφορούν στην προαγωγή υγείας, την πρόληψη της αρρώστιας, την περίθαλψη, παρακολούθηση καθώς και την αποκατάσταση και επανένταξη των αρρώστων ενός σαφώς οριζόμενου πληθυσμού. Στόχος είναι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών φροντίδας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ολόκληρου του πληθυσμού ευθύνης της με τη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα ατόμων και οικογενειών. Θεμελιώδης αρχή της είναι η προσέγγιση της υγείας ως κοινωνικού δικαιώματος, αρχή η οποία καθορίζει ως βασική υποχρέωση την ενιαία κάλυψη όλων των πολιτών ασχέτως των κοινωνικών, οικονομικών, θρησκευτικών ή φυλετικών χαρακτηριστικών τους.
Η παραπάνω περιεκτική περιγραφή καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο ότι η περίθαλψη (και μάλιστα όχι μόνο η ιατρική περίθαλψη) αποτελεί ένα σημαντικό αλλά μικρό μόνο τμήμα της φροντίδας υγείας. Η άμεση πρόσβαση σε κάποιον γιατρό- υπό την προϋπόθεση ότι αποτελεί γιατρό ειδικευμένο στην ΠΦΥ- είναι απαραίτητος όρος για κάθε σύστημα ΠΦΥ, σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι ο μοναδικός όρος συγκρότησης της ΠΦΥ . Πόσο μάλλον όταν η πρόσβαση των «καταναλωτών υπηρεσιών υγείας» , αφορά γιατρούς που δεν έχουν καμία εκπαίδευση στην ΠΦΥ, όπως συμβαίνει με το σύνολο σχεδόν των γιατρών που έχουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ(Δημόσιο) και ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).
Πόσο μάλλον όταν η πρόσβαση αφορά μόνο «καταναλωτές υπηρεσιών υγείας» που έχουν ασφαλιστικά δικαιώματα τη στιγμή που τουλάχιστον το 20% των ανθρώπων που διαβιούν στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστοι! Πόσο μάλλον όταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν , δίνοντας τη θέση τους σε απόλυτα ανταποδοτικά πακέτα ασφάλισης-παροχής υπηρεσιών.
Το ελληνικό κράτος από εγγυητή της δημόσιας υγείας θα μετατραπεί σε απλό ρυθμιστή της «αγοράς» προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματιών υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Αυτός είναι και πραγματικός λόγος της επιχείρησης συμπίεσης του κόστους της ανθρώπινης -ιατρικής εργασίας. Η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του περίφημου δικτύου ΠΦΥ, ακόμα και αν μειώνει το τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης – ειδικά των ασφαλισμένων του ΙΚΑ- δεν έχει καμιά σχέση με ΠΦΥ. Ακριβώς γιατί ο σχεδιασμός του γίνεται ,όχι για την κάλυψη των τεράστιων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας, αλλά για τη μετακύλιση του κόστους των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης , στους πολίτες.Θυμίζουμε ότι ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε στη Βουλή το 1995 ότιη οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε κοστολογηθεί 300 διςδραχμές και για το λόγο αυτό εγκαταλείφθηκε. Το ισόποσο σε ευρώ ανέφερε μετά από 10 χρόνια και ο Ν. Κακλαμάνης εγκαταλείποντας κι εκείνος το εγχείρημα.Άλλωστε, νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – πολύ αρτιότερος από τον σημερινό και με σωστή στόχευση – ψηφίστηκε από τη Βουλή και τον Φεβρουάριο του 2004 (με Υπουργό Υγείας τον κ. Στεφανή ) και ουδέποτε εφαρμόστηκεΤο  νομοσχέδιο – νόμος πλέον– «διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία…», που ενοποιεί τους κλάδους υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του Ο.Α.Ε.Ε.,του ΟΓΑ και συγκροτεί τον   Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με χρηματοδότηση μόλις το 0.6% του ΑΕΠ, για να οργανώσει – υποτίθεται – την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα Αστικά Κέντρα επιβάλλει απλώς οριζόντια περιστολή των συνολικών δαπανών υγείας στο 6% του ΑΕΠ από το σημερινό 10%

2)ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ .ΕΊΜΑΣΤΕ κατά της διαφθοράς του χρηματισμού και της αντιδεοντολογικής συνταγογράφησης  ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΜΕ Εθνική Φαρμακοβιομηχανία, δημόσιο φορέα παραγωγής και διακίνησης υγειονομικού υλικού  αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας – αμοιβής –εφημερίας – εκπαίδευσης των γιατρών σ΄ ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας καθολικό, ΔΩΡΕΑΝ, ποιοτικό και αποτελεσματικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: