Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αντίγραφα φάρμακα με υψηλότερες τιμές από τα Πρωτότυπα; Για ελέγξτε το καλύτερα!


Σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες που ασχολούνται με θέματα υγείας, είναι σε πρώτη ανάγνωση η υπόθεση που αποκάλυψαν χθες, με ερώτησή τους στη Βουλή, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι: Ηλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Παύλος Στασινός και Φραγκίσκος Παρασύρης.

Σύμφωνα με το "ΕΘΝΟΣ" οι Βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι σκευάσματα που δεν έχουν κόστος έρευνας διατίθενται στην αγορά της χώρας μας σε τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα! Πρόκειται για 50 φάρμακα που παράγονται (κυρίως στην Ελλάδα) με αντιγραφή της δραστικής ουσίας των πρωτοτύπων, έπειτα από τη λήξη της πατέντας τους.

Η οικονομική «αιμορραγία» που προκαλούν στα Ταμεία και στους καταναλωτές αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμάκου για τη χοληστερίνη: η τιμή του πρωτοτύπου στη χώρα μας είναι 5,53 ευρώ και του αντιγράφου 18,64! Αντίγραφο σκεύασμα για το πεπτικό διατίθεται στην ελληνική αγορά με 15,18 ευρώ, όταν το πρωτότυπό του έχει τιμή 8,9 ευρώ.

Στην εφημερίδα δημοσιεύεται και Πίνακας με τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων που προκαλούν την αιμορραγία στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία!



Αυτές είναι πληροφορίες που αναφέρονται στις ειδησεογραφικές πηγές!

Αν δούμε όμως προσεκτικά τονΠίνακα, θα παρατηρήσουμε αυτό πουέπρεπε να δουν πριν κατατεθεί η Ερώτηση και πριν γίνει "ο κακός χαμός" στα ΜΜΕ.






Με κόκκινα γράμματα είναι τα ερωτήματά μας!





Τι έπρεπε να δουν οι Βουλευτές ή οι Σύμβουλοί τους ή οι Δημοσιογράφοι που αναπαράγουν την "Είδηση" χωρίς να την ελέγξουν;

Οι τιμές των Πρωτοτύπων μπορεί να αναφέρονται σε Συσκευασίες πχ των 14 δισκίων ή των 10 δισκίων ενώ οι τιμές των Αντιγράφων να αναφέρονται σε Συσκευασίες πχ των 28 δισκίων ή των 30 δισκίων!


Να γιατί έχουν μεγαλύτερη τιμή τα Αντίγραφα από τα Πρωτότυπα!!! Αν κάνουν την αναγωγή πχ ανά δισκίο, τότε η τιμή του Αντιγράφου μπορεί να είναι μικρότερη από την τιμή του Πρωτοτύπου!

Ωραίο σκάνδαλο ανακάλυψαν! Kαλά, δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: