Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Απολύσεις με αξιολόγηση!!!


Το εργασιακό προφίλ των 25.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ως το τέλος του 2013, εκ των οποίων 12.500 ως τον Ιούνιο σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η κυβέρνηση. Εν όψει της άφιξης του κλιμακίου της τριμερούς, το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει να προβάλει την αναδιάταξη του υπαλληλικού προσωπικού μέσω στοχευμένων μετακινήσεών του, με βάση τα κενά και τις πλεονάζουσες θέσεις που προκύπτουν από τα νέα οργανογράμματα υπηρεσιών και φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με έμφαση στις καταργήσεις, ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις, η τρικομματική θα δεσμευθεί ότι δεν θα παρεκκλίνει από τα αριθμητικά δεδομένα της μείωσης δημοσίων υπαλλήλων, όπως καθορίζονται από τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο ΙΙΙ.

Ετσι, χωρίς να γίνεται αναφορά σε απολύσεις, αφενός πλασάρεται στην κοινή γνώμη η λογική της ποιοτικής αναβάθμισης του προσωπικού που ζητεί και η τρόικα (εξειδικευμένα στελέχη, επιστημονικό προσωπικό, μετρήσιμη σχέση απόδοσης - αποτελεσματικότητας), αφετέρου η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, μέσα από την αντίληψη για λιγότερο κράτος.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης, ο οποίος επιμένει ότι με το σχέδιο για το Δημόσιο (κινητικότητα, ενίσχυση Πειθαρχικών για απολύσεις επίορκων, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) θα έχει μειωθεί ο δημόσιος τομέας το 2015 κατά 150.000 άτομα, έχει ζητήσει απ' όλα τα υπουργεία αλλά και τους φορείς κάτω από τη Γενική Κυβέρνηση την εφαρμογή στοχοθεσίας για το έτος 2013 και την επικαιροποίηση των Δεικτών Μέτρησης Αποτελεσματικότητας και Αποδοτικότητας.
Χωρίς αριθμούς και ονόματα...
Ο κ. Μανιτάκης δεν θα... δώσει αριθμούς, ονόματα και διευθύνσεις των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από τη δεξαμενή των φορέων και υπηρεσιών. Ούτε θα παρουσιάσει τον αριθμό όσων οδηγηθούν στην έξοδο από τα Πειθαρχικά και θα προστεθούν στους 885 που ήδη έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία λόγω αδικημάτων που επισύρουν ποινικές ευθύνες. Ηδη έχει περιγράψει ότι έχουν διαβιβαστεί και εξετάζονται στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια όλες οι εκκρεμούσες υποθέσεις, που είναι 1.550, ενώ το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν 450 υποθέσεις, έχει επιταχύνει τους ρυθμούς εργασιών του (το 2012 εξέδωσε συνολικά 199 αποφάσεις).




Δεν υπάρχουν σχόλια: