Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ : Ψίχουλα δίνει το κράτος για την υγεία


 
του Κόνιαρη Χρήστου

 Οι εργαζόμενοι κι οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για υγεία ενώ το κράτος εμφανίζεται ως ο «φτωχός συγγενής» χρηματοδοτώντας μόνο το 23% από αυτές τις δαπάνες.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις δαπάνες υγείας για τα έτη 2009-2011 είναι πλήρως αποκαλυπτικά για το που οδηγείται ο τομέας της υγείας και ποιος ουσιαστικά καταβάλλει αυτές τις δαπάνες.
Από την ανάλυση των στοιχείων για το 2011 φαίνεται ότι από τα 18780,1 εκατ ευρώ που είναι οι συνολικές δαπάνες υγείας:
Το κράτος καταβάλει το 4456,1 εκατ ευρώ δηλαδή μόνο το 23% περίπου αυτών των δαπανών,
Τα ασφαλιστικά ταμεία, χρήματα δηλαδή που έχουν καταβάλει κυρίως οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες 7928,7 εκατ ευρώ δηλαδή το 43% των δαπανών
Οι ιδιωτικές δαπάνες (δηλαδή άμεσες καταβολές από την τσέπη των πολιτών) είναι 6342,9 εκατ ευρώ δηλαδή το 34% περίπου των δαπανών.
Μόνο από αυτά τα στοιχεία φαίνεται καθαρά ότι το κράτος δίνει τα μισά χρήματα ακόμα και από αυτά που δίνουν άμεσα από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι από το 43% των χρημάτων που δίνουν τα ταμεία τα μισά τουλάχιστον είναι χρήματα που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι τότε τα χρήματα που βάζουν οι πολίτες από την τσέπη τους είναι πάνω από τα μισά των συνολικών δαπανών.
Επιπλέον αν υπολογίσουμε ότι το 2012 είχαμε και άλλες περικοπές, πολύ περισσότερο το 2013, ο ΕΟΠΥΥ που αποτελεί ουσιαστικά τον μοναδικό ασφαλιστικό φορέα υγείας, θα περιορίσει τον προϋπολογισμό του κάτω από τα 5 δις από τα 8 δις που διέθεταν τα ταμεία το 2011 ενώ το κράτος έχει μειώσει τη χρηματοδότηση στην υγεία ακόμα περισσότερο, είναι προφανές ότι οι πολίτες έχουν πλέον δύο επιλογές. Είτε να πληρώνουν ακόμα περισσότερο από την τσέπη τους, η αν δεν μπορούν, που συνήθως αυτό συμβαίνει για την πλειονότητα των εργαζομένων και του λαού, να κινδυνεύει η υγεία τους αφού δεν θα έχουν καμία πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Δυστυχώς τα νούμερα πολλές φορές λένε και αλήθειες όσο και αν αυτές οδηγούν σε τραγικά συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: