Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ για τη κυβερνητική «ρύθμιση» των εφημεριών



Ο.Ε.Ν.Γ.ΕΟμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 26 Απριλίου 2013


Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ
για τη κυβερνητική «ρύθμιση» των εφημεριών
Ο εξώδικος καταλογισμός ευθύνης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο για παράνομη, αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά σε βάρος των γιατρών του ΕΣΥ και οι πολεμικές συνθήκες στα Νοσοκομεία με μαχητικές κινητοποιήσεις και επισχέσεις εργασίας για την απαράδεκτη κατάσταση του συστήματος εφημεριών και τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες, ανάγκασαν τη κυβέρνηση σε νομοθετική παρέμβαση.
Όμως αυτό που τελικά προέκυψε στη Βουλή με κυβερνητική ευθύνη, είναι ένα νέο έκτρωμα, το οποίο διαιωνίζει το πρόβλημα της επισφαλούς εφημέρευσης και του στρεβλού και άδικου συστήματος αμοιβής τους, περιορίζοντας τις «ρυθμίσεις» στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από 1-10-2012 σε βάρος του υπολοίπου των πιστώσεων για το πρόγραμμα εφημεριών του 2013.
Ο Υπουργός Οικονομικών δε δέχθηκε καμία από τις τροπολογίες που είχε καταθέσει η αντιπολίτευσης βασιζόμενη στις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ. Πέραν τούτου, ο Υπουργός Υγείας συνεχίζει να προκαλεί τους γιατρούς με τις δηλώσεις του περί εφημεριών «που εκλαμβάνονται ως ευκαιρία για δεύτερο μισθό». Ο κ. Λυκουρέντζος δείχνει να αγνοεί ότι η εφημερία αποτελεί αναγκαστική και πολύτιμη για τη κοινωνία υπερωριακή απασχόληση των γιατρών των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που παρέχεται με πολύ χαμηλή αμοιβή σε υποστελεχωμένα Τμήματα. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, οι κενές θέσεις γιατρών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας ανέρχονται σήμερα περί τις 6500. Ταυτόχρονα, ακόμη και στα κατατεθειμένα έγγραφα του Υπουργείου Υγείας αναγνωρίζεται ότι μόνον στα έτη 2011 και 2012 έχουν αποχωρήσει 1453 γιατροί του ΕΣΥ, ότι εκκρεμούν 953 πρακτικά για διορισμό γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κρίσης και 1400 προκηρύξεις που βρίσκονται στα Συμβούλια Επιλογής, ενώ από τις 600 θέσεις γιατρών ΕΣΥ και 800 Επικουρικών γιατρών που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας για διορισμό, το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε μόνον 150 διορισμούς γιατρών ΕΣΥ.
Η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ συνεχίζει ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ :
·                   Καθιέρωση ασφαλούς, δίκαιου και ποιοτικού συστήματος εφημεριών, με επαρκή κονδύλια. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, 5νθήμερο, 6ωρο, 1 εφημερία την εβδομάδα, με κάλυψη των κενών θέσεων.
·                   Αποπληρωμή όλων των εφημεριών, και των πρόσθετων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μισθοδοτικές καταστάσεις τον επόμενο μήνα και όχι με επιτροπικά εντάλματα. Τακτοποίηση των μικτών εφημεριών και καθιέρωση αυτού του τύπου εφημέρευσης και στις αργίες.
·                   Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα Τριτοβάθμια και Νομαρχιακά Νοσοκομεία και σε άλλα επιλεγμένα Νοσοκομεία του Λεκανοπέδιου και της Θεσ/νίκης με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό. Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ. Τραυματολογικά Κέντρα.
·                   Στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό προσωπικό. Σύγχρονοι και επαρκείς Οργανισμοί Νοσοκομείων με βάση τεκμηριωμένο υγειονομικό χάρτη της χώρας
·                   Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το ΕΣΥ με έμφαση την πρόληψη. Δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονική Ομάδα Υγείας.
·                   Αξιοπρεπείς μισθοί και αμοιβή εφημεριών, με άμεση επαναφορά τους στα επίπεδα της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                              ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: