Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Αναθεωρείται η διάταξη για νόμιμο 'φακελάκι'


Ανοικτό αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης το θέμα της αναθεώρησης διάταξης του νόμου 4139/13, με την οποία νομιμοποιείται το 'φακελάκι'. 

Έπειτα από πιεστικές ερωτήσεις, ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega ότι 'θα δούμε το θέμα στο υπουργείο', αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών. 

Το άρθρο 68 του συγκεκριμένου νόμου ανοίγει διάπλατα η πόρτα για άτυπη πληρωμή κρατικών λειτουργών, εφόσον αυτή αλλάξει όνομα και από δωροδοκία, γίνει 'απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης'!

Με τη συγκεκριμένη διατύπωση, κανένας ασθενής δεν θα μπορεί να καταγγέλλει γιατρό για δωροδοκία, καθώς εκείνος θα μπορεί να επικαλείται ότι του δόθηκαν χρήματα από...ευγνωμοσύνη!

Η ακριβής διατύπωση του άρθρου είναι η παρακάτω:


'Άρθρο 68

Το άρθρο 235 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:Παθητική δωροδοκίαΥπάλληλος, ο οποίος, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, για τον εαυτό του ή για τρίτο, ωφελήματα οποιασδήποτε φύσης ή δέχεται υπόσχεση τούτων, για ενέργεια ή παράλειψή του μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στα καθήκοντά του ή αντίκειται σε αυτά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, καθώς και υποχρεωτική χρηματική ποινή ίση με το πεντηκονταπλάσιο του ωφελήματος και μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ. 

Σε περίπτωση ωφελήματος μη αποτιμητού σε χρήμα, η χρηματική ποινή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 10.000 ευρώ ούτε ανώτερη από 150.000 ευρώ. Αν η αξία των ωφελημάτων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ή αν ο δράστης έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 ετών, καθώς και υποχρεωτική χρηματική ποινή, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 50.000 ευρώ ούτε ανώτερη από 500.000 ευρώ. 

Δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: