Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σε έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για τις υπερβάσεις σε αξονικές τομογραφίες στο ΕΣΥ, διέταξε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας.


Σε έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για τις υπερβάσεις σε αξονικές τομογραφίες στο ΕΣΥ, διέταξε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας.


Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας 'Έθνος', σύμφωνα με το οποίο αρκετά νοσοκομεία της χώρας υποβάλουν σε αξονική τομογραφία έως και το 43% των ασθενών τους.

Σε 47 δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, έγιναν πέρυσι περισσότερες από 322.000 αξονικές τομογραφίες, αριθμός ο οποίος είναι ίσος με τον πληθυσμό της Πάτρας και της Λάρισας!

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος διέταξε έρευνα, μέσω του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), προκειμένου να γίνει αυστηρός έλεγχος και να καταλογιστούν ευθύνες στους γιατρούς, οι οποίοι διαμορφώνουν τη ζήτηση των αξονικών τομογραφιών.

'Θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όσους, με οποιονδήποτε τρόπο, εμπλέκονται', αναφέρει ο υπουργός Υγείας. 

Ο κ. Λυκουρέντζος έχει, επίσης, ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) την επανακοστολόγηση όλων των ακτινογραφικών και τομογραφικών πράξεων, με στόχο τη δραστική μείωση της δημόσιας δαπάνης.

Ενδεικτικό της υπερβολής, είναι ότι μία μόνο εξέταση - η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία - είχε κοστολογηθεί με 12.500 ευρώ! 

Το περιθώριο κέρδους ήταν τόσο μεγάλο, που τον περασμένο Αύγουστο, το κόστος της συγκεκριμένης εξέτασης μειώθηκε περισσότερο από 50%, φτάνοντας τις 6.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), περίπου ένας στους τρεις Έλληνες υποβάλλεται κάθε χρόνο σε αξονική τομογραφία! 

Αναλογούν, συγκεκριμένα, 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (123,8 ανά 1.000 κατοίκους).

Οι Έλληνες υποβάλλονται σε υπερδιπλάσιο αριθμό και μαγνητικών τομογραφιών.

Πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι σε κάθε 1.000 Έλληνες αναλογούν ετησίως 97,9 μαγνητικές τομογραφίες όταν ο μέσος όρος στις χώρες του Οργανισμού είναι 46,3 ανά 1.000 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: