Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για ελλείψεις στο Νοσοκομείο Ρόδου


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου
Στο απροχώρητο έφτασε η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, που την στοιχειώδη λειτουργία του, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, τη στηρίζει στην ενίσχυση σε υλικά από συλλόγους, από διάφορες Μ.Κ.Ο. και μεμονωμένους πολίτες, καθώς και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Αποτέλεσμα της έλλειψης υλικών η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων, που όχι μόνο αυξάνει συνεχώς τη λίστα αναμονής, αλλά κυρίως δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών.
Ένα μέρος των ασθενών που έχουν να πληρώσουν ή μπορούν να δανειστούν αναγκάζονται να ταξιδέψουν προς τα νοσοκομεία της Αθήνας ή της Κρήτης. Όμως αυτοί που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος του ταξιδιού, επειδή είναι δυσβάστακτο για τους περισσότερους, ή αναγκάζονται να περιμένουν επιβαρύνοντας την υγεία τους, ή εξαναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Το κόστος που δεν αποτιμάται είναι οι επιπτώσεις για την ίδια τη ζωή των ασθενών, οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση της αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας από το οποίο πάσχουν, από την έλλειψη θεραπευτικής αγωγής που έπρεπε να έχουν.
Τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Ρόδου σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό, τρόφιμα και μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι ζήτημα που έχουμε θέσει ως κόμμα επανειλημμένα στη Βουλή, όμως δεν έχει δοθεί ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση τους.
Είναι εγκληματική η ευθύνη της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, γιατί με την πολιτική τους έφεραν το Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα σε αυτή την κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.
Όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Ρόδου και τα Κ.Υ. αλλά και συνολικότερα οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας της χώρας μας με τις τραγικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού μας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής περικοπών των δημόσιων δαπανών για την υγεία προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε άμεσα,
1. Να εξασφαλιστεί η γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Ρόδου και των Κ.Υ. του νησιού για τη λειτουργία και ανάπτυξη τους, με βάση τις ανάγκες προστασίας και προαγωγής της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της Ρόδου και των γύρω μικρών νησιών.
2. Να προμηθευτεί άμεσα το Νοσοκομείο υγειονομικό υλικό, τρόφιμα και ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.
3. Άμεσα να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, για να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν οι κλινικές τη λειτουργία τους.
4. Να παρέχονται σε όλους που προσέρχονται να εξεταστούν ή να νοσηλευτούν, χωρίς προϋποθέσεις, δωρεάν οι υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, εργαζόμενοι ή άνεργοι, Έλληνες ή μετανάστες.
5. Να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και τους γιατρούς του Νοσοκομείου από νυχτερινά και αργίες, υπερωρίες και εφημερίες.

Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Λαμπρούλης
Σπύρος Χαλβατζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: