Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 16.05.2011


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
                                     16.05.2011

    Η στοχευμένη επίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, ολοκληρώνεται με το σχέδιο για την αναδιάρθρωση, του μεγαλόσχημου καθηγητή Λιαρόπουλου.
Πώληση κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εφημερία νοσοκομείων χωρίς ιατρικό προσωπικό, νοσοκομεία χωρίς τμήματα επειγόντων, γιατροί και νοσηλευτές σε ρόλο περιπλανώμενου αραμπά, καταργήσεις ψυχιατρικών νοσοκομείων χωρίς δομές επανένταξης, είναι μερικά από τα ευτράπελα που προκύπτουν από την πρώτη ανάγνωση. Ευτράπελα, αν δεν ήταν και καταστρεπτικά συγχρόνως για την υγεία των ασθενών.
Οι ακριβοπληρωμένες, προκλητικά αντιεπιστημονικές, ''μελέτες'' των εντεταλμένων υπαλλήλων της τρόικας, χρησιμοποιούν πρωτοφανείς αλχημείες για να εμφανίσουν πλεονάζον το ιατρικό δυναμικό των νοσοκομείων, ενώ επιδεικτικά αγνοούν γεωμορφολογικούς και επιδημιολογικούς παράγοντες καθοριστικούς για το χάρτη υγείας.
    Καταγγέλλουμε στους πολίτες, ότι η σχεδιαζόμενη ''αναδιάρθρωση των νοσοκομείων της χώρας'', δεν αποσκοπεί στην βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της χώρας, αλλά στον ακρωτηριασμό και την οριστική κατεδάφιση. Ουσιαστικά αποσκοπεί στην κατάργηση της λειτουργίας του 40% των νοσοκομείων, όπως ανακοίνωσε οδυρόμενος στην πρόσφατη θεατρική του παράσταση ο υπουργός υγείας.
    Η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας έχουν ήδη προχωρήσει σε στάση πληρωμών στον τομέα της υγείας, αφήνοντας απλήρωτους για την υπερωριακή εργασία μηνών, χιλιάδες εργαζόμενους στην δημόσια υγεία, ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, φαρμακοποιούς και προμηθευτές, αναπαράγοντας τις υπερτιμολογήσεις και την διαφθορά. Αυτή την κρίσιμη ώρα, που  εργαζόμενοι και ασθενείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με  σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού που καθιστούν επισφαλή ή και αδύνατη την περίθαλψη, ο υπουργός υγείας επινοεί γελοίες θεωρίες συνωμοσίας με προφανή επιδίωξη την στοχοποίηση των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας για τα προβλήματα των ασθενών και τα εγκληματικά αδιέξοδα της πολιτικής του.
    Η ποινικοποίηση του ιατρικού έργου, που επιτελείται πλέον με προσωπικές θυσίες και κάτω από τραγικά αντίξοες συνθήκες, είναι το τελευταίο βρώμικο χαρτί του υπουργού υγείας και των συνεργατών του.
    Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η αθλιότητα και ότι σε περίπτωση βλάβης υγείας ή θανάτου ασθενή λόγω ελλείψεων, θα έχουν οι ίδιοι την ποινική και πολιτική ευθύνη.

    Μέσα σ αυτό το κλίμα, η διοίκηση Λοβέρδου στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με τις αποφάσεις της υπό  τον πανικό τις απόδοσης οποιασδήποτε νομικής ευθύνης, συνεχίζει να μεταφέρει την συνολική ευθύνη της εφημερίας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Τελικά εφημερεύει  το νοσοκομείο Ρεθύμνου ή το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Η διοίκηση αποφάσισε ότι η εφημερία μας ανήκει εξ ολοκλήρου και διαμήνυσε με έγγραφο τις εντολές της.
'' Οι εφημερεύοντες θα είναι σε ανάρτηση τηλεοπτική'', λες και η εφημερία είναι σόου και αναγγέλλει τους χορευτές.
Δεν ομολογούν φυσικά, ότι μόνο χάρη στην υπευθυνότητα των νοσοκομειακών γιατρών δεν κατέρρευσε το εφημεριακό σύστημα, την ώρα που το υπουργείο της τρόικας τινάζει στον αέρα την αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού.
Δεν λένε φυσικά, ότι οι γιατροί εξαναγκάζονται σε παράνομα, καθ υπέρβαση ευρωπαϊκών νόμων και προεδρικού διατάγματος και εξοντωτικά ωράρια εργασίας, για την κάλυψη των εφημεριών. Εφημεριών πού πολλοί γιατροί δεν θα πληρωθούν. Εφημεριών που είναι απλήρωτες από τον Σεπτέμβρη ή τον Δεκέμβρη.
Δεν λένε φυσικά ότι η εφημερία παρότι υπερωρία, ποτέ δεν πληρώθηκε σαν τέτοια. Ούτε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές υποχρεώνονται να συμμετέχουν χωρίς αμοιβή σε επιτροπές κρίσεων, προμηθειών και διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών και ότι καθημερινά δίνουν μάχες ζωής για να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας που δέχεται εγκληματική επίθεση από την πολιτική του μνημονίου.
Και φυσικά δεν λένε ότι επιχειρούν να υποχρεώσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να εκτελεί ρόλο εισπράκτορα για το 5ευρο, ακόμη και ρόλο αστυνομικού ανακριτή, ενώ συγχρόνως εφημερεύει.
Δηλώνουμε ότι, ο γιατρός και ο νοσηλευτής κατά την εφημερία επιτελούν εκ του ρόλου τους, έργο φροντίδας απέναντι στον άρρωστο. Ο χρόνος και η σκέψη τους είναι και οφείλουν να είναι απόλυτα εστιασμένα σ αυτό το ρόλο. Δεν είναι εισαγγελείς και δεν θα παίξουν ούτε τους λογιστές, ούτε τους ταμίες εις βάρος του αρρώστου.
Καταγγέλουμε την διοίκηση Λοβέρδου στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ότι επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους για τα εγκληματικά αδιέξοδα που έχει συσσωρεύσει η πολιτική της στην δημόσια υγεία.
    Εντεταλμένοι του υπουργού δεν νομιμοποιούνται να εμφανίζονται ως τιμητές της δημόσιας υγείας, την ίδια ώρα που εργάζονται εντατικά στην κατεύθυνση της κατάργησης του δικαιώματος της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης στις δομές υγείας.
    Το πιο πολύτιμο κεφάλαιο αυτού του νοσοκομείου είναι το ανθρώπινο δυναμικό του. Κρατήσαμε και κρατάμε λειτουργικό το νοσοκομείο Ρεθύμνου, κάτω από τραγικές και αντίξοες συνθήκες. Οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται ανάλογα με τις κομματικές επιλογές. Αυτοί  που θα συνεχίσουν να είναι εδώ, απέναντι στον άρρωστο, είναι οι εργαζόμενοι.
Και θέλουμε να μπορούμε να τον κοιτάμε στα μάτια.
Για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνουμε.

    Την κρίσιμη αυτή περίοδο, σε κλειστά γραφεία κρίνεται η τύχη του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Ρεθύμνου. Μόνο η συστράτευση της κοινωνίας και η πολιτική πράξη των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση και την ανάπτυξη του νοσοκομείου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
1.  Άμεση έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας με αυτόνομη διοίκηση.
2.  Άμεση στελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών και της
     χειρουργικής κλινικής.
3.  Άμεσο διορισμό των γιατρών που έχουν κριθεί.
4.  Προσλήψεις 50 ατόμων νοσηλευτικού, βοηθητικού και διοικητικού
      προσωπικού για να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα.
5.   Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών του
      προσωπικού.
6.   Έκτακτη επιχορήγηση του νοσοκομείου και εξασφάλιση του αναγκαίου
      υγειονομικού υλικού

ΟΡΙΖΟΥΜΕ
την  Τετάρτη  1 Ιουνίου, ημέρα  δωρεάν  πρόσβασης και δράσης για την δημόσια υγεία.

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 16.05.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: