Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Προοδος

Σε «κώμα» το Νοσοκομείο της Ρόδου

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 16:02
Της Μαρίας Κυπριώτη
Επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση που επικρατεί στην λειτουργία των κλινικών και των τμημάτων του Νοσοκομείου της Ρόδου. Το «πάγωμα» των προσλήψεων και τα τερτίπια του υπουργείου Υγείας για να μην προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία πρόσληψης επικουρικών γιατρών, δημιουργούν αδιέξοδα στη λειτουργία του Νοσοκομείου της Ρόδου.
Αντί να στελεχώνεται με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνεχώς αποψιλώνεται, με αποτέλεσμα κλινικές και τμήματα του πρώτης γραμμής να είναι υποστελεχωμένα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που λόγω και της οικονομικής κρίσης και της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι στρέφονται προς το Νοσοκομείο για την παροχή των υπηρεσιών υγείας, τις οποίες το κράτος είναι υποχρεωμένο να τους εξασφαλίσει, χωρίς καμία επιβάρυνση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου 14 κλινικές και τμήματά του λειτουργούν μόλις με έναν, δύο και τρεις γιατρούς, ενώ το νεφρολογικό τμήμα παραμένει κλειστό. Προβλήματα όμως υπάρχουν και με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας καθώς δύο κρεβάτια της είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.
Στο Νοσοκομείο της Ρόδου σήμερα υπηρετούν μόλις 90 γιατροί, ενώ σύμφωνα με το οργανόγραμμα ο αριθμός τους πρέπει να ανέρχεται στους 150.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου, Βασίλης Κινούς, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους δύο μήνες με την αποχώρηση των ειδικευόμενων γιατρών, καθώς δύσκολα θα αναπληρωθούν τα κενά που θα προκύψουν. Το πρόβλημα θα γίνει εμφανές από τις αρχές του χρόνου, καθώς το τμήμα επειγόντων περιστατικών θα αποψιλωθεί από ειδικευμένους γιατρούς και οι εναπομείναντες δεν θα επαρκούν ούτε για την κάλυψη των εφημεριών που απαιτούνται.
«Η λίστα με τους ειδικευμένους γιατρούς μειώνεται συνεχώς διότι οι νέοι συνάδελφοι προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό παρά να παραμείνουν στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ειδικευόμενοι γιατροί να καλύπτουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν στα Νοσοκομεία της Αθήνας. Από τον Φεβρουάριο εκτιμούμε ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου λόγω της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών του» τόνισε ο κ. Κινούς.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου η κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού είναι η εξής:
- Το νεφρολογικό τμήμα παραμένει κλειστό.
- Η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί με ένα επικουρικό γιατρό.
-Το νευρολογικό τμήμα λειτουργεί με δυο ειδικευμένους γιατρούς ο ένας επικουρικός.
-Το ψυχιατρικό τμήμα λειτουργεί με ένα ειδικευμένο γιατρό.
-Το αγγειοχειρουργικό τμήμα λειτουργεί με ένα ειδικευμένο γιατρό.
-Το παιδοχειρουργικο τμήμα λειτουργεί με ένα ειδικευμένο γιατρό.
-Το θωρακοχειρουργικό τμήμα λειτουργεί με ένα ειδικευμένο γιατρό.
-Η μονάδα μεσογειακής αναιμίας λειτουργεί με ένα ειδικευμένο γιατρό.
-Το αιματολογικό τμήμα λειτουργεί με δυο ειδικευμένους γιατρούς.
-Το παθολογοανατομικό τμήμα λειτουργεί με έναν ειδικευμένο επικουρικό γιατρό.
-Το γαστρεντερολογικό τμήμα λειτουργεί με δυο ειδικευμένους γιατρούς.
-Το παιδιατρικό τμήμα λειτουργεί με τρεις ειδικευμένους γιατρούς .
-Το μικροβιολογικό και βιοχημικό τμήμα λειτουργούν με τρεις ειδικευμένους γιατρούς.
-Στην ΜΕΘ παραμένουν κλειστά δυο λειτουργικά κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: