Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ο φόβος φυλάει τα έρμα! Πως η υπόθεση Τομπούλογλου επηρέασε τους νέους διοικητές του ΕΣΥ

Δεν έφθανε το ...βαθμολόγιο που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Άδωνις Γεωργιάδης στα νοσοκομεία και στις επιδόσεις των διοικητών, ήρθε και η υπόθεση Τομπούλογλου να κάνει τα στελέχη του ΕΣΥ ακόμη πιο  εκλεκτικά στο τι θα υπογράφουν σε ότι αφορά τις προμήθειες. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Τελικά δεν είναι μόνο οι ...κοινοί θνητοί που αγωνιούν για τη δουλειά τους αλλά και τα στελέχη της Υγείας και ειδικά οι διοικητές. 
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που έδωσε πρόσφατα οδηγίες για το πως θα πρέπει να διοικούνται τα νοσοκομεία έκανε πολλούς να κάθονται πλέον σε αναμμένα κάρβουνα. 
 
Και μπορεί οι περισσότεροι διοικητές να διορίσθηκαν με κομματικά κριτήρια, το μνημόνιο όμως δεν περιμένει. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ήρθε και η υπόθεση Τομπούλογλου που κάνει πολλούς διοικητές να σκέφτονται για δεύτερη φορά τι υλικά θα προμηθευτούν για το νοσηλευτικό τους ίδρυμα. Και αν αυτό εκ πρώτης όψεως μοιάζει ...σεμνό και ταπεινό, έχει πολύ περισσότερες επιπτώσεις από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. 
 
Και αυτό διότι τα νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις υλικού. Από βαμβάκι μέχρι ειδικά εξαρτήματα για τους ορούς λείπουν από τα ράφια τους. Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς εδώ και πολλούς μήνες οι προηγούμενοι διοικητές το είχαν ρίξει στο ...σορολόπ καθώς ανέμεναν την αντικατάστασή τους. Έτσι δεν προέβαιναν σε καμία απολύτως αγορά υλικού με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να υπολειτουργούν. 
 
Πάντως ήδη οι νέοι διοικητές έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον προϋπολογισμό. Εάν τον παραβλέψουν κινδυνεύουν με απόλυση όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ.Γεωργιάδης. 
 
 Εκτός αυτού ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι ο προσωπικά θα ελέγχει την απόδοση του καθενός ξεχωριστά και μάλιστα κάθε μήνα θα βγαίνει ο “καλός” και ο “κακός” μάνατζερ. Μετά την υπόθεση Τομπούλογλου ο Άδωνις Γεωργιάδης διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς ότι κάθε πρόγραμμα ή αγορά που θα πρέπει να εγκριθεί θα περνά από χίλια κόσκινα. 
 
Μ αυτά και μ αυτά πολλοί διοικητές έχουν αρχίσει ήδη να μελετούν τα πεπραγμένα των νοσοκομείων τους ώστε να προχωρήσουν άμεσα στα επόμενα κουρέματα. Άλλωστε οι προϋπολογισμοί είναι περαιτέρω κουρεμένοι κατά 20% για το 2014. 
Και το επιπλέον τσεκούρωμα των κονδυλίων θα αυξήσει τις δυσκολίες στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: