Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η ΟΕΝΓΕ για το έντυπο-υπεύθυνη δήλωση των ΚΕΠΑ

Ο.Ε.Ν.Γ.ΕΟμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2013
Προς
- ΓΓ του υπουργείου Υγείας κ. Καλίρη
- Διοικητή του ΙΚΑ

κύριοι
Η Διοίκηση του ΙΚΑ επανέφερε με εγκύκλιο (14/11/13) το απαράδεκτο «έντυπο-υπεύθυνη δήλωση» για τα ΚΕΠΑ, το οποίο μετά τις αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας είχε αποσυρθεί τον Ιούνιο του 2013.
Το εν λόγω έντυπο υπέχει την έννοια Υπεύθυνης Δήλωσης του άρ.8 του  Ν.1599/1986 ως προς την ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων και οι γιατροί οφείλουν να το συμπληρώνουν με γνώση των προβλεπομένων συνεπειών περί ψευδούς δήλωσης. Συγκεκριμένα το έντυπο υποχρεώνει τους γιατρούς να πιστοποιούν την αλήθεια ατομικών στοιχείων του ασθενούς (διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο), ως εάν ο γιατρός είναι αστυνομικός ή ληξίαρχος.
Η ζητούμενη καταγραφή ιατρικών στοιχείων, όπως το ιστορικό του ασθενούς, η παρούσα κατάσταση της νόσου του, παρακλινικές εξετάσεις που τεκμηριώνουν την πάθηση του και συνυπάρχουσες παθήσεις, είναι στοιχεία τα οποία προκύπτουν κατόπιν κρίσης και αξιολόγησης από τον γιατρό σύμφωνα με την εφαρμογή των κανόνων της ιατρικής επιστήμης και της εμπειρίας του και ως τέτοια είναι στοιχεία που ενδέχεται να αποκλίνουν από την κρίση άλλου γιατρού που ενήργησε επίσης lege artis.
Συνεπώς είναι αδιανόητο να ζητείται καταγραφή διάγνωσης ή ιατρικής κρίσης σε έντυπο υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599 με όλες τις συνέπειες του νόμου, διότι απλά η οποιαδήποτε κρίση ή διάγνωση δεν αποτελεί κατά την επιστημονική λογική αδιαμφισβήτητο αληθές γεγονός που μπορεί ως τέτοιο να δηλωθεί με τις συνέπειες του Ν.1599.
Κατόπιν τούτου παρακαλούμε να αποσύρετε άμεσα το συγκεκριμένο απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό έντυπο διότι οι γιατροί συμμορφούμενοι με την επιστημονική λογική και προστατεύοντας εαυτούς από μελλοντικές μηνύσεις και ποινικές διώξεις σε βάρος τους, θα αρνηθούν δικαιολογημένα να το συμπληρώσουν, έχοντας εν προκειμένω την κάλυψη της ΟΕΝΓΕ.
Καλούμε το υπουργείο Υγείας να παρέμβει και να επιβάλλει στα νοσοκομεία να επιτελούν το καθήκον τους εκδίδοντας ιατρικά πιστοποιητικά νοσηλείας ή εξέτασης στα εξωτερικά ιατρεία, τα οποία θα γίνονται δεκτά άμεσα από τις αρμόδιες επιτροπές, χωρίς το εν λόγω απαράδεκτο «έντυπο–υπεύθυνη δήλωση».

Με εκτίμηση
Για την ΟΕΝΓΕ
Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: