Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Τίτλοι τέλους για τον ΕΟΠΥΥ: Όλο το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών!

Αυλαία ρίχνει ο ΕΟΠΥΥ αφού το 2014 ο Οργανισμός θα λειτουργεί  με νέο καθεστώς και  χωρίς γιατρούς. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών
 
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας στο προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥτις επόμενες δέκα ημέρες καταργούνται όλες οι θέσεις προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ. 
Συστήνονται  θέσεις προσωπικού στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν κατά προτεραιότητα γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με την προυπόθεση να  κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.
 
Όσοι γιατροί αναλάβουν τις θέσεις αυτές θα διατηρήσουν το ύψος των σημερινών αποδοχών τους και θα έχουν την υποχρέσωση να εργάζονται καθημερινά για επτά ώρες.
Οι ανακοινώσεις αυτές  όμως του υφυπουργού υγείας κ.Μπέζα  προκάλεσαν την αντίδραση των γιατρών οι οποίοι ισχυρίσθηκαν  ότι το υπουργείο υγείας τους οδηγεί σε αυτό -απόλυση. 
 
Στο σημείο αυτό ο αρμόδιος υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι  ''δεν οδηγούμε κανέναν σε αυτό-απόλυση. Αλλάζουμε τον ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Όλες οι δομές και οι οργανικές θέσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, κάτω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Και κάλεσε όποιον  θέλει  να τοποθετηθεί στον καινούργιο φορέα.''
 
 
Πάντως με την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ  να συνεχίζεται  έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι γιατροί του Οργανισμού ζητούν το σχέδιο χωροταξικής κατανομής των Κέντρων Υγείας και των προβλεπομένων θέσεων των γιατρών, οι οποίοι θα υπαχθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) του ΕΣΥ και μορατόριουμ δύο μηνών.
 
Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, οι γιατροί, προτείνουν να παραμείνει  ως έχει το καθεστώς, και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αλλά και του ΠΙΣ, στην φάση αυτή, σε πρώτη προτεραιότητα, έρχεται το θέμα της ασφαλούς και ισότιμης πρόσβασης και περίθαλψης στις υπηρεσίες υγείας, και σε δεύτερη μοίρα, το εργασιακό. 
 
Στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να παραμείνουν όχι πάνω από 1000 εργαζόμενοι κυρίως της κεντρικής διοίκησης ενώ όλοι οι υπόλοιποι  θα πάρουν “φύλλο πορείας” για το ΕΣΥ. 
 
Γολγοθάς για τους ασθενείς
 
Οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα εξυπηρετούνται στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό, χωρίς να καταβάλουν κόστος επίσκεψης ενώ εντός των ημερών αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των συμβεβλημένων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. 
 
Άλλωστε στο διάστημα της διαθεσιμότητας τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) θα παραμείνουν κλειστά δεδομένου ότι και οι περίπου 8500 εργαζόμενοι θα είναι στο σπίτι τους με καθεστώς διαθεσιμότητας και με το 75% του μισθού τους. 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: