Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Στα …Τάρταρα ο ΕΟΠΥΥ! Οι προειδοποιήσεις, η κόντρα Άδωνι και οι απειλές για λουκέτο! Τι θα γίνει με τον Οργανισμό

Ανάστατοι είναι τις τελευταίες ημέρες εργαζόμενοι αλλά και ασφαλισμένοι μετά τις πληροφορίες που διαρρέονται εντέχνως από την κυβέρνηση, για ξαφνικό λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ αλά..ΕΡΤ. Διαψεύδει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αλλά και η υφυπουργός Υγείας. Τι θα γίνει με τον Οργανισμό…
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία φαίνεται ότι βρήκε η κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης να απαλλαγούν μια ώρα αρχύτερα από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ τους οποίους ούτως ή άλλως έχουν δηλώσει ότι θα απολύσουν. 
 
Η απεργία του κλάδου που θα κρατήσει τελικά έως τις 9 Δεκεμβρίου και ποιος ξέρει για μετά,  φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν καλό άσο στο μανίκι του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος επιχειρεί να στήσει έναν νέο ΕΟΠΥΥ για πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας αλλά με ιδιώτες γιατρούς. 
 
Τα τελευταία 24ωρα άρχισαν να διαρρέονται ως εκ του …θαύματος πληροφορίες ότι θα μπει λουκέτο φαστ τρακ στον ΕΟΠΥΥ όπως έγινε και με την ΕΡΤ. 
Επιχείρημα η συνεχιζόμενη απεργία των γιατρών που προκαλεί …δυσλειτουργίες στο σύστημα.  Βέβαια οι πληροφορίες αυτές που διαρρέονταν εν είδει προειδοποίησης από το «στρατηγείο» Άδωνι, διαψεύστηκαν από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό αλλά και από την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή. 
 
Ωστόσο η φημολογία για μαζικές απολύσεις όλων των γιατρών δε διαψεύδονται. Μάλιστα η αιφνίδια και μη προγραμματισμένη συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη-Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής έκανε τα πνεύματα ...ακόμα πιο ανήσυχα. 
Βέβαια αυτό θα ήταν μάλλον ένα ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση και τον Άδωνι Γεωργιάδη: Απολύσεις όλων των γιατρών και συμβάσεις με ιδιώτες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και με συγκεκριμένο αριθμό υποχρεωτικών εξετάσεων ανά μήνα. 
Πάντως τίποτε δεν αποκλείεται καθώς η εντολή που έχει δοθεί δια του Μεγάρου Μαξίμου είναι: «τελειώνετε με τους γιατρούς»! 
 
Γι αυτό και όλα εξαρτώνται από τις επόμενες ημέρες. Από τη μία ο Άδωνις Γεωργιάδης απειλεί τον ιατρικό κλάδο του ΕΟΠΥΥ ή σταματάτε τις απεργίες ή τελειώνουμε και από την άλλη οι γιατροί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με τις κινητοποιήσεις ένα ο υπουργός Υγείας δεν πάρει πίσω τα περί απολύσεων και κινητικότητας. 
 
Οι σίγουρες αλλαγές στον νέο ΕΟΠΥΥ είναι οι εξής: 
-Θα αυξηθεί σταδιακά ο αριθμός των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών με στόχο να ανοίξει το σύστημα σε όλους με μικρές αμοιβές ανά εξέταση. 
-Απαρχή με αύξηση του αριθμού των ασθενών που πρέπει να βλέπουν δωρεάν οι ιδιώτες γιατροί
-Διατήρηση ελάχιστων πολυιατρείων και δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
-συμμετοχή ασθενών σε εξέταση σε ιδιώτες συμβεβλημένους πιθανώς με έναν αντίτιμο των 5 ευρώ
-πακέτα συνεργασίας  με ιδιωτικά εργαστήρια, κλινικές και συμπράξεις ιδιωτών γιατρών
-Το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό μεταφέρεται χωρίς …απώλειες στα νοσοκομεία
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: