Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΕΟΠΥΥ: «Παράθυρο» εξαίρεσης από το πλαφόν συνταγογράφησης

Δυνατότητα εξαίρεσης από το πλαφόν συνταγογράφησης δίνεται στους γιατρούς υπό προϋποθέσεις, καθώς επίσης σε ειδικές κατηγορίες ασθενών και φαρμάκων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντό.

Με ανακοίνωσή του ο κ. Κοντός επισημαίνει πως γιατροί ή σύλλογοι ασθενών μπορούν να εξαιρούνται από το πλαφόν, αφού προηγουμένως έχουν εγγράφως δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους ζητούν να εξαιρεθούν, σε σχετική επταμελή επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του κ. Κοντού αναφέρονται τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Υ9/οικ.53768 (ΦΕΚ 1796/Β/2014) καθορίζονται όρια στην φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την Περιφερειακή Ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα) σύμφωνα με το Παράρτημα 2 της Απόφασης.
Τα όρια αυτά έχουν προκύψει από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την έκδοση των συνταγών του έτους 2013 σε ολόκληρη την επικράτεια, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα τον αντίστοιχο μήνα του έτους και αφορούν την μέση δαπάνη ανά ασθενή ανά ειδικότητα για την Περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο ιατρός.
Η ΗΔΙΚΑ έχει ενσωματώσει από τις 7-7-2014 τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τους ιατρούς για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, χωρίς να γίνεται διακοπή της συνταγογράφησης για τους ιατρούς που εμφανίζουν υπέρβαση από το όριο, αλλά μόνο σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης ο ιατρός θα κληθεί από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του.
Από την εφαρμογή της απόφασης εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών και φαρμάκων.
Ωστόσο, με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρούσης, επιπλέον κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής της υπ’ αριθμ. οικ. 12449/7.2.2014 (ΦΕΚ Β/256/7.2.2014) υπουργικής απόφασης.
Σε εφαρμογή των παραπάνω ιατροί ή σύλλογοι ασθενών που κρίνουν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο πρέπει να απευθύνουν συστημένη επιστολή προς την Ειδική Επταμελή Επιτροπή (Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι, ΤΚ 151 23), όπου θα αιτιολογούν εμπεριστατωμένα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξαιρεθούν»

Δεν υπάρχουν σχόλια: