Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Έρχεται ρευστό στα νοσοκομεία για εξόφληση οφειλών! Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπ.Οικονομικών

Την επιχορήγηση των νοσοκομείων ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε ιδιώτες προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που προωθείται προς ψήφιση από την κυβέρνηση. 
Ελπίδες ότι μπορεί να δουν επιτέλους το …χρώμα του χρήματος από το ΕΣΥ αποκτούν οι ιδιώτες πάροχοι καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δίνει ανάσα σε όσους περιμένουν να πληρωθούν. 
 
Συγκεκριμένα, με την διάταξη του άρθρου 6 θα καταστεί εφικτή η επιχορήγηση φορέων κυρίως του κλάδου υγείας (νοσοκομεία) και πρόνοιας (οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης-ΟΚΑ…) αλλά και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για την κάλυψη δαπανών, προκειμένου να  αποπληρώσουν άμεσα ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους σε ιδιώτες που δημιουργήθηκαν κατά τα έτη 2012 και 2013.
 
Ειδικότερα, «θα καλυφθούν υποχρεώσεις των φορέων αυτών που δημιουργήθηκαν είτε λόγω αδυναμίας άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης να τους μεταβιβάσουν πόρους, είτε λόγω χρόνιων δομικών αδυναμιών οι οποίες τώρα αντιμετωπίζονται…». 
 
Στο πολυνομοσχέδιο αποσαφηνίζεται  μάλιστα ότι «λόγω του ότι δεν προβλέπεται η επιχορήγηση όλων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με την προτεινόμενη διάταξη θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης ή και επιχορήγησή τους αποκλειστικά για τον παραπάνω σκοπό». 
 
Την ίδια ώρα, με το ίδιο άρθρο εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να καθορίζει με αποφάσεις του, τους όρους και τη διαδικασία χρηματοδότησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία κατά περίπτωση λεπτομέρεια.
 
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανοίγει μια πόρτα ώστε φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υλικών αλλά και άλλοι ιδιώτες να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλουν τα νοσοκομεία εδώ και καιρό και δεν μπορούσαν να τα εισπράξουν λόγω έλλειψης ρευστότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: