Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Τι θα γίνει με τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών! Τα σχέδια Βορίδη

Αύξηση στις αμοιβές τους επιδιώκουν εδώ και καιρό οι νοσοκομειακοί γιατροί που είδαν τα εισοδήματά τους να κουρεύονται ακόμη και κατά 40% τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Τι θα πράξει η κυβέρνηση
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Τρόπους ώστε να μη μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών αναζητά η κυβέρνηση δεδομένου ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί φοβούνται νέο κύμα αντιδράσεων από τον κλάδο στην περίπτωση που ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. 
 
Η ένταξή τους άλλωστε στο συγκεκριμένο μισθολόγιο, θα σήμαινε περαιτέρω κούρεμα των αμοιβών τους την ώρα που οι μισθοί τους βρίσκονται στο κατώτατο σημείο. 
Ωστόσο η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου και θα αποτελέσει γραμμή της κυβέρνησης υπό τις ...οδηγίες βέβαια της τρόικας.
 
Πάντως οι δανειστές μας πιέζουν όχι μόνο να ενταχθούν και οι γιατροί στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά να τους δοθεί η ευκαιρία να έχουν κι άλλα εισοδήματα εντός του νοσοκομείου, στις πλάτες όμως των ασθενών.  Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι τροϊκανοί έχουν εκφράσει την άποψη να δοθεί η δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό να εισπράττει χρήματα απ ευθείας από τις τσέπες των ασφαλισμένων για την παροχή διαφόρων υπηρεσίων. 
 
Ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι ο Μάκης Βορίδης αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο κυρίως για να μην ξεσηκωθούν τόσο ασθενείς όσο και γιατροί. 
Επιμένει πως η μόνο ειδικότητα που θα έχει τέτοια δυνατότητα είναι η χειρουργική μετά και την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ με αμοιβή. 
 
Βέβαια ακόμη και  σ αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δεκάδες προβλήματα για την εφαρμογή της ρύθμισης. 
Χαρακτηριστικό είναι πως ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας μελετά τον τρόπο εφαρμογής του νέου μέτρου για τα απογευματινά χειρουργεία  και μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε έναν τρόπο ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: