Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Η νέα συνταγογράφηση που άναψε φωτιές! Σε απόγνωση γιατροί- ασθενείς

Άλλη μία έμπνευση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εν μέσω θέρους να αλλάξει το σύστημα συνταγογράφησης έχει κάνει άνω κάτω τους γιατρούς αλλά και τους ασφαλισμένους. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Σε πανικό είναι οι γιατροί από το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Ιουλίου καθώς το υπουργείο Υγείας άλλαξε και πάλι το πλαφόν στις συνταγές φαρμάκων με συνέπεια να επέλθει νέα ταλαιπωρία τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς. 
 
Μετά την απόρριψη από το ΣτΕ του πλαφόν που είχε επιβάλει ο Άδωνις Γεωργιάδης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρήκε άλλο τρόπο να συγκρατήσει τη δαπάνη στα ιατρεία της χώρας δημιουργώντας ωστόσο νέα προβλήματα. 
 
Ειδικότερα σύμφωνα με το νέο σύστημα που εφαρμόζεται ήδη μέσω της ΗΔΙΚΑ της εταιρείας του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κάθε γιατρός έχει πλέον έναν μέσο όρο ανά συνταγή που μπορεί να χορηγήσει σε κάθε ασθενή. Το όριο τέθηκε με βάση την ειδικότητα καθώς μεταξύ άλλων και την  γεωγραφική περιοχή. 
 
Όμως με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται αμέτρητες στρεβλώσεις. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι π.χ. Οι γενικοί γιατροί στην Αθήνα έχουν μέσο όρο συνταγής ανά ασθενή τα 51 ευρώ στα Δωδεκάνησα το ποσό δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 46 ευρώ ενώ στη Ροδόπη το όριο είναι τα 57 ευρώ. 
 
Εκτός από το γεγονός ότι δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, οι γιατροί προκειμένου να μην ξεπερνούν το πλαφόν που τους τέθηκε, δεν μπορούν πια να δίνουν δίμηνες συνταγές. 
Πρόβλημα δε φαίνεται να υπάρχει με τις τρίμηνες οι οποίες φέρουν διαφορετικές ημερομηνίες ανά μήνα.
 
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι χιλιάδες ασθενείς θα πρέπει να βασανίζονται να ξαναπηγαίνουν στο γιατρό πληρώνοντας ο αντίτιμο της επίσκεψης για να πάρουν και τη δεύτερη συνταγή. 
Και το ζήτημα είναι πως όποιος γιατρός ξεπερνά το πλαφόν που του έχει τεθεί, δέχεται ένα μήνυμα στον υπολογιστή του που τον προειδοποιεί σχετικά. 
 
Όμως μπορεί να συνεχίσει να συνταγογραφεί έχοντας όμως τον κίνδυνο να υποστεί κυρώσεις. 
Και εδώ ξεκινά άλλο ένα πρόβλημα για τον ιατρικό κλάδο. 
Ουδείς γνωρίζει, ούτε καν η αρμόδια ΗΔΙΚΑ, ποιες είναι οι επιπτώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. 
 
Με βάση το ΦΕΚ που εξεδόθη: “Σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης ο ιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του, γεγονός που δύναται να επισύρει διοικητικές κυρώσεις στον ιατρό σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης και ποινές, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των ορίων και του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ”. 
 
Και το ζήτημα είναι αν θα εφαρμοσθεί η διακοπή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης όπως άλλωστε έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις ή αν οι γιατροί κληθούν να πληρώσουν και χρηματικά πρόστιμα. 
 
Άγνωστο είναι επίσης τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που γιατροί εμφανισθούν να έχουν συνταγογεαφήσει περισσότερα πρωτότυπα φάρμακα από το 15% που δικαιούνται. 
Και αυτό επειδή με το σημερινό ηλεκτρονικό σύστημα όλοι οι γιατροί συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία.
 
Την εμπορική ονομασία μπορούν να απλώς να την αναγράφουν αλλά ως σημείωση. 
Όμως όταν ο ασθενής φθάσει στο φαρμακεία είναι άγνωστο εάν θα επιλέξει γενόσημο φάρμακα ή πρωτότυπο και συνεπώς είναι άγνωστο εάν το 15% που δικαιούται κάθε γιατρός ξεπεραστεί τελικά αλλά σε άγνοια του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: