Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Στα νοσοκομεία οι γιατροί με «μπλοκάκι»! Πως θα πληρώνονται

Διάπλατα τις πύλες του σε ιδιώτες γιατρούς άνοιξε πια το ΕΣΥ καθώς γιατροί με μπλοκάκι άρχισαν ήδη να εργάζονται αποσπασματικά στα νοσοκομεία.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Το νέο σύστημα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα άρχισε σιγά σιγά να κάνει την εμφάνιση του στην περιφέρεια.
Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένη ειδικότητα καλείται ένας τοπικός ιδιώτης γιατρός για να καλύψει την ανάγκη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου της Σπάρτης το οποίο δε διέθετε νευρολόγο.
 
Έτσι εκλήθη ιδιώτης γιατρός για να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό, διαφορετικά "θα έπρεπε ο ασθενής να ταξιδέψει μέχρι την Τρίπολη στο νοσοκομείο της περιοχής για να εξεταστεί" απεφάνθη ο κ.Γρηγοράκος επιχειρηματολογώντας υπέρ του μέτρου. 
 
Άλλωστε ο σχετικός νόμος που επιτρέπει ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες είχε ψηφιστεί εδώ και καιρό από τη δικομματική κυβέρνηση αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί λογω αντιρρήσεων από το ελεγκτικό συνέδριο αλλά και εξαιτίας αντιδράσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ).
 
Πάντως τις επόμενες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου υγείας αναμένεται να συντάξει ειδική τροπολογία μέσω της οποίας θα ρυθμίζονται όλα τα θέματα γύρω από τους γιατρούς με μπλοκάκι ώστε το μέτρο να επεκταθεί σιγά σιγά σε όλο το ΕΣΥ και όχι μόνο αποσπασματικά σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία.
 
Ειδικότερα όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, το ιατρικό προσωπικό που θα παρέχει υπηρεσίες στα νοσοκομεία και θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, θα αμείβεται με τιμές ΕΟΠΥΥ.
Ο ιδιώτης γιατρός για να απασχοληθεί σε περιστατικό σε νοσοκομείο δε θα χρειάζεται να είναι συμβεβλημένος με τον οργανισμό, θα κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα πληρώνεται από το νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο στη συνέχεια θα εισπράττει το ποσό από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Η τροπολογία θα ορίζει και ποιες ειδικότητες γιατρών θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ καθώς τις ημέρες αυτές γίνεται καταγραφή των ελλείψεων σε ειδικότητες τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα πολυιατρεια του ΠΕΔΥ.
 
Και οι ελλείψεις αυτές δεν είναι λίγες καθώς το ΠΕΔΥ εξακολουθεί να ...παραπατά και να παρουσιάζει απίστευτα κενά σε προσωπικό.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένονται οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών οι οποίοι είχαν εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες τους όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει χώρο στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: