Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λύθηκε το πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών;

Φθάσαμε εντέλει, μετά από 6 χρόνια οικονομικής λιτότητας και 4 χρόνια μνημονίων με εξαθλιωμένους, αποκλεισμένους και εγκαταλελειμμένους στη τύχη τους ανασφάλιστους πολίτες να πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί πράττει το αυτονόητο, αυτό που αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση.  Απορία βέβαια προκαλεί η χρονική στιγμή αυτής της απόφασης, λίγο πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τη χώρα.  Απορία προκαλεί και η εμμονή ορισμένων (δημοσιογράφων και πολιτικών) να επαναλαμβάνουν πως η βοήθεια προς τους ανασφάλιστους πολίτες αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, τη στιγμή που το ίδιο το κράτος μας μαζί με την Τροϊκα το Μάϊο του 2010 πήραν τα μέτρα λιτότητας χωρίς ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη/μελέτη για τα αποτελέσματα που θα έχουν στην κοινωνία και τώρα εκ των υστέρων έρχονται με τα ΦΕΚ 1465 (Τεύχος Δεύτερο) της 05/06/2014 και ΦΕΚ 1753 (Τεύχος Δεύτερο) της 28/06/2014 να σβήσουν τις φωτιές που οι ίδιοι άναψαν.
Συγκεκριμένα με το ΦΕΚ 1465 της 05/06/2014 έχουν πλέον δωρεάν νοσοκομειακή κάλυψη οι ανασφάλιστοι Έλληνες και νόμιμα διαμένοντες ξένοι πολίτες και θεωρούμε ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.  Το σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται εδώ αφορά τους ήδη συμπιεσμένους και δραματικά μειωμένους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων που καλούνται να καλύψουν και αυτά τα κόστη.  Όταν αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά ασφαλισμένων άπορων ασθενών που δεν βρίσκουν τα απαραίτητα για την θεραπείας τους φάρμακα και περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μήπως και τα βρουν και όταν μόλις προχθές δημοσιεύθηκε ότι το ΚΑΤ, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, σταματά τα χειρουργεία λόγω κάλυψης του προϋπολογισμού του για την συγκεκριμένη δαπάνη, λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα και απαιτείται ΛΥΣΗ…. Τέλος οι τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν κρίνουμε ότι θα αναλάβουν ένα ογκώδες έργο – από τα επίσημα στοιχεία οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι 3.000.000- και θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις.
Το ΦΕΚ 1753 της 28/06/2014 καλύπτει την φαρμακευτική αγωγή στους ανασφάλιστους Έλληνες και νόμιμα διαμένοντες ξένους πολίτες, οι οποίοι θα καταβάλουν την ίδια συμμετοχή όπως και οι ασφαλισμένοι.  Μόνο για τα φάρμακα υψηλού κόστους προβλέπεται η δωρεάν χορήγηση, κάτι το θετικό. Το θέμα που εντοπίζουμε εδώ και προκύπτει από την εμπειρία μας είναι ότι πολλοί από αυτούς τους πολίτες όντας και μακροχρόνια άνεργοι αδυνατούν να πληρώσουν την όποια συμμετοχή.  Με τις τελευταίες μάλιστα τροποποιήσεις του Υπουργείου και τις αυξημένες συμμετοχές στα φάρμακα, αυτό το πρόβλημα το έχουν πλέον και πολλοί ασφαλισμένοι χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι.  Δυστυχώς έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα ασφαλισμένων πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν για την συμμετοχή που τους αναλογεί.  Οπότε πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός όπου οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν να μην εξωθούνται στον αποκλεισμό τους από την φαρμακευτική τους αγωγή.
Επομένως με τις ανωτέρω αποφάσεις αλλά και με την δυνατότητα που έχει δοθεί στους ανασφάλιστους πολίτες να επισκέπτονται γιατρούς του ΠΕΔΥ δωρεάν, καλύπτεται – έστω και μερικώς – ένα μεγάλο μέρος των αναγκών. Δεν καλύπτονται όμως όλες οι ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα:
1) Έχει τεθεί ανώτατο όριο τα 340.000.000€ για την φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους πολίτες. Εάν χρειαστούν περισσότερα χρήματα τι γίνεται;
2) Δεν υπάρχει καμία αναφορά και στα δύο ΦΕΚ για τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις, αιματολογικές εξετάσεις, μαγνητικές, ακτινογραφίες κλπ. για εξωτερικούς ασθενείς που επισκέπτονται το ΠΕΔΥ και δεν εισάγονται σε Νοσοκομείο. Τι θα γίνει σχετικά;
3) Οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά που αποτελούν, χωρίς να το θέλει κανείς φυσικά, μια υγειονομική βόμβα που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή, τι θα κάνουν; Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και για αυτούς και να αξιοποιηθούν Ευρωπαϊκά κονδύλια σχετικά.

Με λίγα λόγια τα μέτρα που πάρθηκαν για τους ανασφάλιστους πολίτες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αν και απέχουν αρκετά από το να μιλάμε για πλήρη και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ. Το μεγάλο στοίχημα όμως για την κυβέρνηση εστιάζεται στην σωστή χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ, σταματώντας τις λογιστικές αλχημείες, την υποβάθμισή του, καθώς και στην ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων χωρίς την άσκοπη χρηματοδότηση παράλληλων δομών ΜΚΟ , «κοινωνικά ιατρεία/φαρμακεία» με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑκ.α. Τα κονδύλια αυτά θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να καλύψουν όλες τις ανάγκες των ανασφάλιστων πολιτών.
Τέλος το άνοιγμα του ΕΣΥ σε πρωτοβάθμιο (μέσω του ΠΕΔΥ) αλλά και δευτεροβάθμιο ιατροφαρμακευτικό επίπεδο για τους ανασφάλιστους πολίτες αποτελεί, εν μέρει,ουσιαστική δικαίωση του μεγάλου αγώνα που μερίδα κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια πιέζοντας για το αυτονόητο προς κάθε κατεύθυνση.  Οι εθελοντές των κοινωνικών ιατρείων / φαρμακείων αισθανόμαστε ότι καταφέραμε να ανατρέψουμε, εν μέρει, τις απάνθρωπες πολιτικές. Η πίεση που ασκήθηκε θα συνεχίσει να ασκείται εντατικά μέχρι να ανατραπεί ολοκληρωτικά ο άδικος και απαράδεκτος αποκλεισμός των πλέον ευάλωτων κοινωνικά ομάδων της κοινωνίας μας αλλά και μέχρι να σταματήσουν οι αδικίες που εξαθλιώνουν την κοινωνία.
Εμείς παραθέτουμε ένα ενδεικτικό βίντεο από το Γερμανικό Spiegel TV όπου εύγλωττα φαίνονται τα αποτελέσματα των πολιτικών εξαθλίωσης που εφάρμοσαν στον τομέα της υγείας στη χώρα μας η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και η Ελληνική κυβέρνηση, τα τελευταία 4 χρόνια.
https://www.youtube.com/watch?v=UYzRGpZgNeE

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: