Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ ΣΤΙΣ 20-12-2010

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση των κ.κ Λοβέρδου-Σαχινίδη για περικοπή των πρόσθετων εφημεριών αποτελεί μία ακόμη υποβάθμιση του ρόλου των νοσοκομειακών γιατρών στο Ε.Σ.Υ. και μνημείο εγκληματικής αδιαφορίας ειδικότερα για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Η επιβολή του 9% ως ανώτερο όριο αποζημίωσης για τις πρόσθετες εφημερίες αλλά και η προκλητική εμμονή στην αποπληρωμή των εφημεριών αυτών, από τα ανύπαρκτα διαθέσιμα κονδύλια της μελλοντικής ολοήμερης λειτουργίας των επαρχιακών νοσοκομείων, πρακτικά σημαίνει ότι: α) η πληρωμή των επιπρόσθετων εφημεριών πού έχουν πραγματοποιηθεί είναι στον αέρα, β) περιφερειακά νοσοκομεία όπως το Νοσοκομείο μας δεν θα εφημερεύουν όλο το μήνα.
Κανείς από εμάς δεν επαιτεί στο Ε.Σ.Υ. αλλά υπηρετεί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εφημερεύουν για να καλύπτουν καταρχήν τις επείγουσες ανάγκες των ασθενών και δευτερευόντως τις χρόνιες. Επίσης εφημερεύουν γιατί δεν επιβιώνουν με το μισθό πείνας που πληρώνει το κράτος τον γιατρό του Ε.Σ.Υ. καθώς τα χρήματα αυτά συμπληρώνουν το εισόδημά τους.
Η νέα υπουργική απόφαση για τις εφημερίες και η επιβολή της αναλογίας 5/1 για τις προσλήψεις και στην υγεία, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, θα οδηγήσουν πολλά νοσοκομεία σε οριστική κατάρρευση. Αυτήν την περίοδο και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δίνεται η πιο κρίσιμη μάχη για την επιβίωση του νοσοκομείου μας θεματοφύλακα της Δημόσιας Υγείας στην περιφέρειά μας.
Εφημερεύουμε τέσσερις μήνες, έως τώρα, χωρίς να γνωρίζουμε αν θα πληρωθούμε τα επιπλέον δεδουλευμένα και αναφερόμαστε μόνο στο νοσοκομείο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η νέα ευφυής τροπολογία που τοποθετεί τα Κ.Υ και τα μικρά νησιά από το νέο έτος στη Β΄ζώνη, από 1/1/11. Εφημερεύουμε για να μην αφήσουμε τους ασθενείς στη μοίρα τους. Όμως το πάθημα γίνεται κάποτε μάθημα. Δεν θα πληρωθούμε και θα καταφύγουμε σε δικαστική διεκδίκηση για τις πραγματοποιηθείσες επιπλέον εφημερίες. Άλλη μια φορά τα ξενύχτια μας γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πολιτική του Υπουργείου Υγείας και των υφιστάμενων οργάνων του. Έτσι οδηγούμαστε στην δύσκολη απόφαση να μην εκτελέσουμε καμία πρόσθετη εφημερία  και θα ακολουθήσουμε το νέο νόμο δηλαδή 4-5 ενεργείς και 3-2 ετοιμότητας εφημερίες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ακάλυπτες κλινικές πρώτης γραμμής για κάποιες ημέρες τον μήνα και φυσικά τα Κ.Υ. και τα μικρά νησιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον μήνα με κίνδυνο ακόμη και παραίτησης των γιατρών που υπηρετούν σε αυτά.

Κανόνας επιβίωσης για το Νοσοκομείο και τα Κ.Υ είναι τα παρακάτω αιτήματα:

α) άμεση απόσυρση της αναλογίας 5/1 για τις προσλήψεις στην υγεία,

β) άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης του 9% για τις πρόσθετες εφημερίες,

γ) άμεση επιχορήγηση των πρόσθετων εφημεριών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Νοσοκομείου και των Κ.Υ,

δ) άμεση υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας για τοποθέτηση του νοσοκομείου και των Κ.Υ. στην Γ΄ζώνη ώστε να δοθούν κίνητρα σε συναδέλφους να έρθουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ακριτική περιοχή και στα μικρά νησιά μας.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς του νομού να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Ζητούμε από τον κάθε κάτοικο που αγωνιά για το μέλλον της υγείας του να σταθεί στο πλευρό μας. Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε αυτούς που παίζουν με την υγεία των συμπολιτών μας να φέρουν τις οικογένειες τους και να ζήσουν κοντά μας για να βιώσουν το αποτέλεσμα της εμμονής και των επιλογών τους. Ενωμένοι και αποφασισμένοι καλούμε σε συνάντηση τον Υπουργό Υγείας για να ζητήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Πολίτες και πολιτικοί άρχοντες κρινόμαστε όλοι και αν φανούμε ανάξιοι των περιστάσεων η κοινωνία θα μας ξεπεράσει.

ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ΖΩΝΗ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: