Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Πρεμιέρα χωρίς προβλήματα για τα απογευματινά.......

Στους 160 ανήλθαν οι ασθενείς που επισκέφθηκαν το 'Γεννηματάς' της Αθήνας, κατά την πρώτη μέρα ολοήμερης λειτουργίας.
Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα ολοήμερης λειτουργίας νοσοκομείων του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. Η ένταξη των νοσοκομείων στην ολοήμερα λειτουργία γίνεται σταδιακά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Από τα νοσοκομεία που καταρχήν δηλώθηκε ότι θα συμμετέχουν στο νέο θεσμό, τελικά λειτούργησαν τα: Γ.Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, Παίδων Αγλαία Κυριακού, ΚΑΤ, Τζάνειο, Μεταξά, Παπαγεωργίου, Θεαγένειο, Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, ΠΑ ΓΝ Η, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Λάρισσας, Βόλου, Αγ.Ανδρέα Πάτρας, Ρίου, Χανίων, Γ.Ν Ηρακλείου (Βενιζέλειο).
Εξαιρέθηκαν λόγω της σημερινής εφημερίας τους - και βασει του νόμου - τα: Ιπποκράτειο, Αττικόν, Ε.Ε.Σ, Παίδων Αγία Σοφία.
Δεν συμμετείχε στο θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας το νοσοκομείο του Αγίου Σάββα,οι εργαζόμενοι του οποίου ζητούν να διευκρινιστεί το καθεστώς αμοιβής και φορολόγησης τους.
Επίσης σε πολλές περιπτώσεις εκ παραδρομής κοστολογήθηκαν ιατρικές πράξεις με την προγενέστερη νομοθεσία των απογευματινών ιατρείων. Το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα. Στο υπουργείο Υγείας έχει ήδη συσταθεί 5μελής Ομάδα παρακολούθησης της ολοήμερης λειτουργίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων που πιθανόν θα εμφανισθούν τις πρώτες μέρες εφαρμογής.
Επίσκεψη
Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης επισκέφθηκε το 'Γεννηματάς' της Αθήνας και συζήτησε με τη διοίκηση, τους εργαζομένους και τους ασθενείς για τη νέα λειτουργία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εξέφρασε την ικανοποίηση του από το βαθμό ετοιμότητας του νοσοκομείου, το οποίο δέχθηκε 160 απογευματινούς ασθενείς και δήλωσε:
'Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων είναι η στοχευμένη κίνηση με την οποία περισσότεροι ασθενείς εξυπηρετούνται και χωρίς ταλαιπωρία, το ανθρώπινο δυναμικό, οι δομές και ο εξοπλισμός του δημοσίου συστήματος υγείας αξιοποιούνται όπως πρέπει και τα νοσοκομεία δημιουργούν ευκαιρίες αύξησης των εσόδων τους. Είναι μια επένδυση στη δημόσια υγεία με πολλαπλά οφέλη'.
Νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανά Υγεινομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), είναι τα εξής:
1η ΥΠΕ: 'Αγία Σοφία', 'Αγλαΐα Κυριακού', 'Ευαγγελισμός', ΚΑΤ, 'Άγιος Σάββας, 'Γεννηματάς' Αθήνας, 'Ερυθρός'.

2η ΥΠΕ: Κρατικό Νίκαιας, 'Τζάνειο', 'Αττικόν', 'Μεταξά', 'Θριάσιο'.

3η ΥΠΕ: 'Παπανικολάου', 'Παπαγεωργίου' Θεσσαλονίκης.

4η ΥΠΕ: ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, 'Θεαγένειο', Καβάλας.

5η ΥΠΕ: Λάρισας, Βόλου.

6η ΥΠΕ: Πανεπιστημιακά Ρίου, Ιωαννίνων.

7η ΥΠΕ: Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, Γενικό Ηρακλείου 'Άγιος Γεώργιος' Χανίων.
Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία: 'Ιπποκράτειο' Αθήνας (καρδιολογικό), 'Έλενα Βενιζέλου' (γυναικολογικά), 'Σωτηρία' (πνευμονολογικά), 'Άγιοι Ανάργυροι' (ακτινοθεραπείες) και 'Αλεξάνδρα' (μαστός, γυναικολογικά, πυρηνική ιατρική).
Το περιεχόμενο της ολοήμερης λειτουργίας είναι το εξής: Άμεση ένταξη στο πρόγραμμα των κλινικών ιατρείων που τώρα λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν οι διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις και αργότερα οι χειρουργικές πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: