Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Να απαιτήσουμε μια γενικευμένη σεισάχθεια

Ολη η κυρίαρχη προπαγάνδα περί «ελεύθερου» εμπορίου και «ελεύθερου» ανταγωνισμού έχει δείξει πλέον καθαρά όχι μόνο τα όριά της αλλά και τα δόντια της. Κανένα περιθώριο περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων δεν αντέχουν οι άνθρωποι, η πραγματική οικονομία και τα ταμεία του κράτους, ούτε ποτέ μια μείωση, μπορεί να μας φέρει «στα ίσα» με χώρες κτηνώδους εκμετάλλευσης των εργαζομένων όπως η Κίνα.
Πρέπει να το καταλάβουμε: Το γενετικό λάθος στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό τρόπο αναπαρίσταται άριστα σε μια καθημερινή συναλλαγή μας: Αγοράζοντας φθηνά κινεζικά ή άλλης εθνικότητας προϊόντα, χρηματοδοτούμε την καταστροφή των δικών μας θέσεων εργασίας.
Να τολμήσουμε λοιπόν να απαιτήσουμε μια γενικευμένη σεισάχθεια, γνωρίζοντας ότι το πρόβλημά μας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, όπως δεν είναι και ιρλανδικό, πορτογαλικό, αγγλικό κ.ο.κ. Και γνωρίζοντας επίσης ότι μια άρνηση πληρωμής είναι κυρίως πρόβλημα των δανειστών και ότι οι άλλες χώρες της Ε.Ε., αυτές που μετατρέπουν τα ελλείμματά μας σε δικό τους πλεόνασμα, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τις πιο ανίσχυρες οικονομίες. Γιατί έχουν να χάσουν πολύ περισσότερα από εμάς. Γι'' αυτές τις χώρες, και κυρίως τη Γερμανία, η Ε.Ε. είναι ζωτικός οικονομικός χώρος που δεν μπορούν να αφήσουν να καταστραφεί.

Αρις Καζάκος : Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ






Δεν υπάρχουν σχόλια: