Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.........ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ????

Π.Δ. 131/15.5.1987 (ΦΕΚ 73/ Α'-25.5.1987)


Χαρακτηρισμός ως προβληματικών και άγονων πόλεων ή κωμοπόλεων και ιατρικών ειδικοτήτων διάκρισή τους σε κατηγορίες και θέσπιση κινήτρων ιατρών

Έχοντας υπόψη:

Ι. Τις διατάξεις: α) της παρ. 10, του άρθρ. 27 του Νόμ. 1397/83 ΄΄ Εθνικό Σύστημα Υγείας( ΦΕΚ Α΄ 143/7.10.83), β) της παρ. 3 του άρθρ. 26 του Νομ. 1579/85 ΄΄ Ρυθμίσεις για την εφαρμογή και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α΄ 217/23.12.85).

2. Την αριθ. 2389/13.2.87 απόφαση του Πρωθυπουργού, και Υπουργού Οικονομικών ΄΄Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, (ΦΕΚ 81 Β΄/13.2.87).

3. Την αριθ. 5/39η ολομ. /25.8.86 γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.).

4. Την αριθ. 145/2.4.87 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υφυπουργού Οικονομικών, αποφασίζουμε:

Προβληματικές και άγονες περιοχές Α΄και Β΄ κατηγορίας

Άρθρ. Ι. – Ι. Οι εξής κατά νόμο πόλεις ή κωμοπόλεις, στις οποίες εδρεύουν νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές και διακρίνονται σε κατηγορίες Α΄και Β΄ λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών συγκοινωνιακών και οικιστικών τους συνθηκών.

α) Άγονες και προβληματικές Α΄ κατηγορίας:

α1. Νομός Αιτωλ/νίας: Χαλκιόπουλοι, Άνω Χώρα

α2. Νομός Αττικής: Κύθηρα

α3. Νομός Αρκαδίας: Λεωνίδιο, Τρόπαια, Δημητσάνα

α4. Νομός Άρτας: Δροσοπηγή

α5. Νομός Αχαϊας: Καλάβρυτα, Κλειτορία

α6. Νομός Γρεβενών: Γρεβενά, Δεσκάτη

α7. Νομός Δράμας: Κάτω Νευροκόπι, Παρανέστι

α8. Νομός Δωδεκανήσου: Κάλυμνος, Λέρος, Κάρπαθος, Κως

α9. Νομός Έβρου: Δίκαια

α10. Νομός Εύβοιας: Ιστιαία, Κάρυστος, Κύμη

α11. Νομός Ευρυτανίας: Δ. Φραγκίστα, Καρπενήσι

α12. Νομός Ηλείας: Ανδρίτσαινα

α13. Νομός Θεσπρωτίας: Φιλιάτες, Παραμυθιά

α14. Νομός Ιωαννίνων: Δελβινάκι, Μέτσοβο, Δερβίζιανα, Κόνιτσα

α15. Νομός Καβάλας: Πρίνος

α16. Νομός Καστοριάς: Καστοριά, Άργος, Ορεστικό

α17. Νομός Κέρκυρας: Άνω Λευκίμη

α18. Νομός Κεφαλλονιάς: Ληξούρι, Ιθάκη, Σάμη

α19. Νομός Κοζάνης: Τσοτύλι

α20 Νομός Κορινθίας: Γκούρα

α21 Νομός Κυκλάδων: Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Θήρα, Μήλος, Πάρος, Νάξος

α22 Νομός Λακωνίας: Μολάοι, Αρεόπολη, Νεάπολη

α23 Νομός Λασιθίου: Σητεία, Τζερμιάδες

α24. Νομός Λέσβου: Λήμνος, Άντισσα, Καλλονή, Πλώμάρι, Πολύχνιτος

α25. Νομός Λευκάδας: Βασιλική

α26. Νομός Μαγνησίας: Σκιάθος, Σκόπελος

α27. Νομός Ξάνθης: Σχίνος

α28. Νομός Σάμου: Σάμος, Καρλόβασι, Άγιος Κήρυκος Ικαρίας

α29. Νομός Φλώρινας: Φλώρινα, Αμύνταιο

α30. Νομός Φωκίδας: Λιδωρίκι

α31. Νομός Χανίων: Κάντανος

α32.Νομός Χίου: Χίος, Πυργί

α33 .Νομός Μεσσηνίας: Καλαμάτα



Με το άρθρ. 1 του Π.Δ. 264/8-21 Αυγ. 1996 (ΦΕΚ Α΄191), προστέθηκε στην άνω κατηγορία η πόλη της Πτολεμαϊδας, στην οποία εδρεύει το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας ΄΄ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ΄΄.

β) Άγονες και προβληματικές Β΄ κατηγορίας:

β1. Νομός Αιτωλ/νίας: Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Βόνιτσα, Θέρμο, Αστακός, Ναύπακτος, Αιτωλικό, Αμφιλοχία

β2. Νομός Αττικής: Αίγινα, Γαλατάς

β3. Νομός Αργολίδας: Ναύπλιο, Άργος, Κρανίδι, Λυγουριό

β4. Νομός Αρκαδίας: Τρίπολη, Άστρος, Μεγαλόπολη

β5. Νομός Άρτας: Άρτα, Άνω Καλεντίνη

β6. Νομός Αχαϊας: Ερυμάνθεια

β7. Νομός Βοιωτίας: Λειβαδιά, Δίστιμο, Θήβα, Αλίαρτος, Σχηματάρι

β8. Νομός Δράμας: Προσωστάνη

β9. Νομός Δωδεκανήσου: Ρόδος, Αρχάγγελος, Έμπωνας

β10. Νομός Έβρου: Διδυμότειχο, Σουφλί, Ορεστιάδα

β11. Νομός Εύβοιας: Αλιβέρι, Μαντούδι

β12. Νομός Ηλείας: Πύργος, Αμαλιάδα, Κρέστενα, Σιμόπουλο, Γαστούνη, Βάρδα

β13. Νομός Ηρακλείου: Χάρακας, Άνω Βιάννος, Αρκαλοχώρι

β14. Νομός Θεσπρωτίας: Ηγουμενίτσα

β15. Νομός Κέρκυρας: Κέρκυρα, Άγιος Αθανάσιος( Αγρός), Άγιος Μάρκος

β16. Νομός Κεφαλλονιάς: Αργοστόλι

β17. Νομός Κιλκίς: Γουμένισσα

β18. Νομός Κοζάνης: Σέρβια, Σιάτιστα

β19. Νομός Κορινθίας: Νεμέα

β20 .Νομός Λακωνίας: Σπάρτη, Γύθειο

β21.Νομός Λασιθίου: Αγ. Νικόλαος, Ιεράπετρα, Νεάπολη

β22 .Νομός Λέσβου: Μυτιλήνη

β23 .Νομός Λευκάδας: Λευκάδα

β24 .Νομός Μαγνησίας: Ζαγορά, Αργαλαστή

β25 .Νομός Μεσσηνίας: Κυπαρισσία, Πύλος, Φιλιατρά, Μελιγαλάς

β26 .Νομός Ξάνθης: Ξάνθη, Σταυρούπολη

β27 .Νομός Πέλλας: Αριδαία

β28 .Νομός Πιερίας: Πέτρα Ολύμπου

β29.Νομός Πρέβεζας: Πρέβεζα, Μαναλλάκι, Θεσπρωτικό

β30. Νομός Ρεθύμνης: Ρέθυμνο, Σπήλι, Αγία Φωτεινή, Πέραμα

β31. Νομός Ροδόπης: Κομοτηνή, Ίασμος, Σάπες

β32. Νομός Σερρών: Ροδόπολη

β33. Νομός Φθιώτιδας: Μακρακώμη, Δομοκός, Αμφίκλεια

β34. Νομός Φωκίδας: Άμφισσα, Ιτέα

β35. Νομός Χανίων: Κίσσαμος, Βάμος

β36. Νομός Ζακύνθου: Ζάκυνθος

β37. Νομός Χαλκιδικής: Παλαιοχώρι, Άγ. Νικόλαος

2. Ο χαρακτήρας ως άγονης και προβληματικής, κατά την προηγούμενη παράγραφο, πόλης ή κωμόπολης που είναι έδρα Κέντρου Υγείας επεκτείνεται αντίστοιχα και για την πόλη ή κωμόπολη ή χωριό που είναι έδρα Περιφερειακού Ιατρείου 24ωρης ετοιμότητας που υπάγεται στο Κέντρο Υγείας.

Κίνητρα(ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ  ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2010 ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ)

Άρθρ.2.

1. Η προβλεπόμενη από την παρ. 8 του άρθρ. 30 του Νόμ. 1397/83 προσαύξηση, επεκτείνεται αντίστοιχα και με τις ίδιες προϋποθέσεις σε όλους τους γιατρούς που κατέχουν θέσεις του Κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ. και υπηρετούν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, τα οποία εδρεύουν σε πόλεις ή κωμοπόλεις του προηγούμενου άρθρου.

2. Γιατροί Νοσοκομείων που προσφέρουν υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δικαιούνται την προσαύξηση που χορηγείται στους γιατρούς που υπηρετούν μόνιμα στα Κέντρα Υγείας αυτά εφόσον το χρονικό διάστημα της εκεί υπηρεσίας τους είναι κατά μήνα μεγαλύτερο από το χρονικό διάστημα της υπηρεσίας τους στο Νοσοκομείο.

3. Αν προσφέρουν υπηρεσία σε περισσότερα από ένα Κέντρα Υγείας που οι έδρες τους είναι διαφορετικής κατηγορίας προβληματικές και άγονες, δικαιούνται την προσαύξηση της ανώτερης κατηγορίας.

4. Στους κατά την προηγούμενη παράγραφο γιατρούς:

α) Χορηγείται με πλήρεις αποδοχές εκπαιδευτική άδεια 5 εργάσιμων ημερών το χρόνο πέρα από τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του άρθρ. 32 του Νομ. Ι397/1983, για συμμετοχή σε προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης που οργανώνονται και εφαρμόζονται στα Περιφερειακά Νοσοκομεία της Χώρας με ευθύνη της Επιστημονικής Επιτροπής. Τα προγράμματα αυτά, καταρτίζονται μια φορά το χρόνο και εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε εβδομαδιαίες σειρές με ορισμένο αριθμό γιατρών για κάθε σειρά. Τα προγράμματα αυτά ανακοινώνονται σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των προβληματικών περιοχών. Οι γιατροί που υπηρετούν σ΄ αυτά υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Η σειρά συμμετοχής κάθε γιατρού ορίζεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντού του τομέα που ανήκει ο γιατρός. Στους γιατρούς που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά, χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Περιφερειακού Νοσοκομείου που εφαρμόζει το πρόγραμμα. Η βεβαίωση αυτή, αποτελεί στοιχεία κρίσης και αξιολόγησης κάθε γιατρού από την κατά την παρ. ΙΙ του άρθρ. 27 Επιτροπή αξιολόγησης. Στους γιατρούς που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά καταβάλλονται έξοδα κίνησης και εκτός έδρας αποζημίωση, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

β) Χορηγούνται κατά προτεραιότητα έναντι των γιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας μη προβληματικών περιοχών, οι εκπαιδευτικές άδειες που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρ. 32 του Νόμ. Ι397/1983, όπως ειδικότερα ρυθμίζεται με την κατά την παρ. 4 του αυτού άρθρου κοινή απόφαση.

5. Οι γιατροί Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των προβληματικών επιδοτούνται από το Νοσοκομείο που υπάγονται με χρηματικό ποσό: α) Για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια , όταν έχει εγκριθεί ανακοίνωσή τους ή έχουν προσκληθεί για ομιλία.

β) Για την δημοσίευση επιστημονικών εργασιών και γενικά, την προβολή επιστημονικών τους δραστηριοτήτων σε Ελληνικά ή ξένα επιστημονικά περιοδικά, που περιλαμβάνονται στην κατά τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρ. 27 του Νόμ. Ι397/1983 απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η επιδότηση χορηγείται μια φορά το χρόνο σε κάθε γιατρό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, που υπάγεται ο γιατρός, ύστερα από πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το ποσό της επιδότησης, που βαρύνει τις οικείες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου. Το ύψος του ποσού καθορίζεται με βάση αποδεικτικά στοιχεία της δαπάνης για τις δραστηριότητες αυτές που υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο. Οι κατά την παράγραφο αυτή επιδοτήσεις χορηγούνται μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου συνεχούς υπηρεσίας σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των προβληματικών περιοχών.

6. Η προϋπηρεσία σε Νοσοκομεία και Κέντρα υγείας προβληματικών περιοχών:

α) Λογίζεται ως προσόν για τη διεκδίκηση θέσης κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ. ανώτερου βαθμού σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας προβληματικών περιοχών που προσαυξάνει την συνολική βαθμολογία της προϋπηρεσίας, η οποία προβλέπεται από τις διατάξεις της αριθ. Ι7653/84 Υπουργικής απόφασης ΄΄ Ιεράρχηση κριτηρίων κρίσης και συγκριτικής αξιολόγησης υποψηφίων για θέσεις κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ.΄΄(ΦΕΚ 849/Β/84) σε ποσοστό από 10-20ο /ο, ανάλογα με τον συνολικό χρόνο προϋπηρεσίας.

β) Συνεκτιμάται κατά την επαναπροκήρυξη της θέσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρ. 27 του Νόμ.Ι397/1983. Σε κάθε περίπτωση η προϋπηρεσία λαμβάνεται ως προσόν αφού έχει συμπληρωθεί ένας τουλάχιστον χρόνος συνεχούς υπηρεσίας σε προβληματικές περιοχές.

7. Ερευνητικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες γιατρών Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε προβληματικές περιοχές προωθούνται και στηρίζονται κατά προτεραιότητα από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας (Ε.Κ.Ε.Υ.).

8. Τα κίνητρα του παρόντος άρθρου ισχύουν και για τους γιατρούς που σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. Ι του άρθρ. 33 του Νόμ. Ι397/1983 αποσπώνται σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, εφόσον με αίτησή τους ζητήσουν την παράταση της απόσπασής τους και συμπληρώσουν τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο υπηρεσίας που απαιτούνται κατά περίπτωση για τη χορήγηση των κινήτρων. Η παράταση της απόσπασης τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και γίνεται με απόφασή του, ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου που υπηρετεί ο ενδιαφερόμενος γιατρός.

Άγονες ειδικότητες

Άρθρ. 3.

Ι. Η ειδικότητα της Αναισθησιολογίας χαρακτηρίζεται ως άγονη για την κατάληψη θέσεων κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ.

2. Στους γιατρούς που διορίζονται σε θέση κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ. ειδικότητας Αναισθησιολογίας καταβάλλεται η προσαύξηση στο βασικό τους μισθό που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρ. 30 του Νόμ. Ι397/1983, για τους γιατρούς προβληματικών περιοχών Α΄ κατηγορίας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις διατάξεις αυτές. Ως χρόνος για την χορήγηση της προσαύξησης αυτής λογίζεται ο χρόνος συνεχούς υπηρεσίας σε θέση κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ. ειδικότητας Αναισθησιολογίας.

3. Η κατά το άρθρο αυτό προσαύξηση χορηγείται αθροιστικά με την κατά την παρ. Ι του άρθρ. 2 του παρόντος Δ/τος προσαύξηση, εάν ο Αναισθησιολόγος γιατρός υπηρετεί σε προβληματικές περιοχές.

Άρθρ. 4.

Στο χρόνο για την χορήγηση των κατά την παρ. Ι του άρθρ. 2 και παρ. 2 του άρθρ. 3 του παρόντος προσαυξήσεων στους γιατρούς του Κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ., που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος δ/τος προσμετράται ο χρόνος από την ημέρα του διορισμού τους στον κλάδο γιατρών Ε.Σ.Υ. εφόσον είναι συνεχής σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας προβληματικών περιοχών ή σε θέσεις ειδικότητας Αναισθησιολογίας αντίστοιχα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: