Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Επιτροπή για την παρακολούθηση του μνημονίου !!!!!!

Ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Πολύζος προεδρεύει της επιτροπής για την παρακολούθηση του μνημονίου, η οποία συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.
Μέλη της επιτροπής είναι ο γενικός γραμματέας Δημόσια Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας κ. Γιώργος Κατριβάνος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας και ο πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κ. Κυριάκος Σουλιώτης.
Έργο της επιτροπής θα είναι η παρακολούθηση των στόχων του μνημονίου, που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η θητεία της λήγει με την ολοκλήρωση του έργου της.
'Ψαλίδι'
Στο μεταξύ, 'ψαλίδι' 1,25 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Υγεία, προβλέπει για το 2011 η επικαιροποιημένη εκδοχή του μνημονίου, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης.
Στο κείμενό του αναφέρεται ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση στον τομέα της Υγείας θα είναι 0,5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ):
'Η Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πληρώνει υψηλότερη τιμή για τις υπηρεσίες Υγείας που απολαμβάνει. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, έχουν ήδη υλοποιηθεί μεταρρυθμίσεις το 2010, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως όσον αφορά τον τομέα των δαπανών για τα φάρμακα'.
Στο μνημόνιο επισημαίνεται ότι οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για το άμεσο μέλλον, οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά το πρώτο εξάμηνο του 2011, είναι οι εξής:
1.Επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα κύρια Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (μέχρι το Μάρτιο) και διεύρυνση της αρνητικής λίστας των χορηγούμενων φαρμάκων.
2.Διοικητικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την εισαγωγή ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης των ιατρικών παραπεμπτικών σε ιδιωτικά κέντα (μέχρι τον Ιούνιο) και την κεντρικοποίηση των προμηθειών στα μεγάλα Ταμεία.
3.Μειώσεις στις καθαρές λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, μέσω της πλήρους εφαρμογής και της αύξησης των συχρηματοδοτήσεων, της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και των !! και των μειώσεων στα αναλώσιμα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες
.Μέτρα
Στο κείμενο γίνεται αναφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων (500 εκατομμύρια ευρώ), λόγω της μείωσης των προ - φόρων τιμών και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων κατά 350 εκατομμύρια ευρώ.
Προβλέπεται περαιτέρω μείωση 900 εκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων και 350 εκατομμυρίων στην αντίστοιχη των νοσοκομείων (μαζί με τα λειτουργικά).
Από τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στα πολυτεκνικά επιδόματα, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 150 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος
Πρωταρχικός στόχος είναι να διατηρηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία κάτω από το 6% του ΑΕΠ, με παράλληλη διατήρηση της καθολικής πρόσβασης και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για τα φάρμακα, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μέτρα για εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2010, εκ των οποίων το 1 δισ. θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2011. Αυτό, θα φέρει το μέσο όροδημοσίων δαπανών για φάρμακα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στο 1% του ΑΕΠ (όπως στην Ε.Ε.) έως το τέλος του 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια: