Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν εκ νέου την Τετάρτη τα πληθυσμιακά κριτήρια για την ίδρυση φαρμακείων.
Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για μείωση του πληθυσμού που απαιτείται για ίδρυση φαρμακείου από 1.500 που είναι σήμερα σε 1.000 έως 1.300.
Η πρόταση έγινε στο πλαίσιο συνάντησης που είχε ο κ. Λοβέρδος με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ).
Οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται προβληματισμένοι από την εξέλιξη του διαλόγου, θεωρώντας ότι ο υπουργός έθεσε νέα θέματα, όπως η διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων και τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Η διοίκηση του ΠΦΣ συγκαλεί για τη Δευτέρα στα γραφεία του Συλλόγου τη γενική συνέλευση των 165 εκλεκτόρων, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνάντηση της Τετάρτης.
Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει επέλθει συμφωνία στις συστεγάσεις και τα Σάββατα και διαφωνία στο rebate και στα πληθυσμιακά κριτήρια.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου ανέφερε ότι η έκπτωση από το rebate των φαρμακοποιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του αντίστοιχου των φαρμακοβιομηχανιών.
Συστεγάσεις
Ο κ. Αμπατζόγλου πρότεινε συστεγάσεις φαρμακείων χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια, με τις οποίες μπορούν να δοθούν νέες άδεις σε νέους φαρμακοποιούς, χωρίς να αυξάνεται ο αριθμός των λειτουργούντων φαρμακείων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον υπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η σχετική νομοθετική παρέμβαση θα γίνει έως τις 8 Φεβρουαρίου.
Για την εισαγωγή νέων φαρμακοποιών στο επάγγελμα, ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος πρότεινε, στους τρεις υπαλλήλους που προσλαμβάνονται σε φαρμακείο, ο ένας να είναι φαρμακοποιός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου