Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΙΣΑ: Προσφυγή κατά της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων

Την πρόθεση του να προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλοντας την αποδόμηση του Ε.Σ.Υ., την ιδιωτικοποίησή του καθώς επίσης και τον ηθικό και επαγγελματικό θάνατο των γιατρών.
Αφορμή η εφαμοργή της υπ' αριθμ.Υ4α/147881/25.11.10 κοινής υπουργικής απόφασης για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που ξεκίνησε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, επισημαίνεται ότι η υπουργική απόφαση για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων είναι αντισυνταγματική και έχει ως στόχο την ενθάρρυνση της παραοικονομίας και της διαπλοκής στο ΕΣΥ.
Κατηγορείται η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε «super-markets Υγείας αγνοώντας προκλητικά την τραγική οικονομική κατάσταση των Ταμείων, αφού αυτά καλούνται να αγοράσουν ιατρικές υπηρεσίες έναντι 90 ευρώ τη στιγμή που μπορούν να τις βρουν στον Ιδιωτικό Τομέα με 20 ευρώ».
Παράλληλα, αυξάνεται δραματικά το κόστος λειτουργίας των Νοσοκομείων ενώ ησυγκεκριμένη απόφαση εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα και στρέφεται κατά του συνόλου των πολιτών, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
Το ΔΣ του ΙΣΑ κατηγορεί την πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης οτι οδηγεί σε λουκέτα ιατρείων και Διαγνωστικών Εργαστηρίων, σε απολύσεις υπαλλήλων και σε μείωση των εσόδων του Κράτους από τη φορολογία.
«Ο Υπουργός Υγείας αντί να φροντίσει για την ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα των Νοσοκομείων στο κανονικό ωράριο, σκόπιμα, σαμποτάρει την πρωϊνή λειτουργία τους και προωθεί τη λειτουργία και ανάπτυξη των απογευματινών ιατρείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για καθαρά εισπρακτικούς λόγους.
Ας μας απαντήσει επίσης ο Υπουργός Υγείας πόση είναι η αναμονή των πολιτών για τα πρωϊνά ιατρεία, όπου η παροχή των υπηρεσιών δεν επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και πόση για τα απογευματινά;
Τέλος ας μας καταστήσει σαφές εάν από εδώ και στο εξής οι ΄Ελληνες ασθενείς θα πρέπει να περνούν από τα απογευματινά ιατρεία προκειμένου να νοσηλευθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους Έλληνες πολίτες, τους ιατρικούς φορείς και τους γιατρούς όλης της χώρας να αντιδράσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: