Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

1.Η πρώτη αλλαγή σε σχέση με το προσχέδιο που γίνεται αμέσως αντιληπτή είναι ότι ο υπό σύσταση Εθνικός  Οργανισμός Παροχών Υγείας (Ο.Π.Υ) θα συνεποπτεύεται τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από το Υπουργείο Εργασίας. Το προσχέδιο προέβλεπε την εποπτεία μόνο του Υπουργείου Υγείας.
2.Μια δεύτερη αλλαγή είναι ότι στον υπό σύσταση οργανισμό (Ο.Π.Υ.) δεν εντάσσονται τελικά , σε πρώτη φάση, τα Κέντρα Υγείας και οι Αγροτικοί Ιατροί.
Και εδώ έχουμε μια «ανασύνταξη» του Υπουργείου Υγείας, καθώς ήδη από καιρό αποτελούσε πονοκέφαλο για τα στελέχη των δυο υπουργείων (Εργασίας και Υγείας) η διαφορετικότητα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών(κλικ εδώ) δηλαδή το γεγονός ότι στον Ο.Π.Υ., όπως τον προέβλεπε το προσχέδιο, οι γιατροί του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων θα διατηρούσαν τα ιδιωτικά ιατρεία τους, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ(Κέντρα Υγείας) και οι αγροτικοί γιατροί θα συνέχιζαν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό πέρα από τα άλλα προβλήματα που θα δημιουργούσε, θα συναντούσε και αντιδράσεις μέσα από το χώρο του ιατρικού σώματος.Κρίθηκε λοιπόν προτιμητέο από υπουργείο να βγάλει τα κέντρα υγείας και τους αγροτικούς γιατρούς από τον ΟΠΥ.
3.Ο συντονιστής διευθυντής γιατρός μετατρέπεται και επισήμως σε βαθμίδα Λέμε επισήμως διότι ο 3754/2009 με παραγράφους του στα άρθρα 2 και 4 προοιώνιζε κάτι τέτοιο. Καταργήθηκε ο τίτλος του αναπληρωτή Διευθυντή με τον 3754 /2009 και εγκαθιδρύετο ένα «πολυδιευθυντικό» (διότι στο ίδιο νόμο προβλεπόταν ο συντονιστής διευθυντής με αυξημένες και διακριτές αρμοδιότητες) και προστίθεται τώρα και επισήμως ο συντονιστής διευθυντής ως βαθμίδα πλέον της εξέλιξης και της ιεραρχίας των ειδικευμένων γιατρών.






Δεν υπάρχουν σχόλια: